Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Consequenties akkoord gaan met verhuizing dochter met ex naar buitenland?

Mijn ex-vrouw is getrouwd met een Amerikaan en wil naar Amerika verhuizen en ze wil mijn jongste dochter van bijna 15 jaar meenemen. Ze wil nu akkoord van mij dat ze meeverhuist via een officieel document. Ze heeft dit nodig zegt ze omdat ze nu een green card aanvraagt voor haar en dat kan alleen tegelijkertijd met die van mijn ex. Dat traject zal tussen een half jaar en misschien zelfs 3 jaar duren. Over 15 maanden is mijn jongste dochter 16 en kan ze zelf aangeven bij welke ouder ze wil wonen. Ze wil niet mee naar Amerika. Volgens het ouderschapsplan is mijn dochter om het weekend bij mij en op de woensdagen. De rest van de tijd bij mijn ex. We hebben het informeel veranderd naar om de week, dus co ouderschap zonder het ouderschapsplan en de alimentatie aan te passen.
Ik heb drie vragen: 1. Kan mijn ex zich zomaar onttrekken aan haar ouderlijke plicht en ver weg gaan wonen? 2. Wat is de rechtsgeldigheid van het document waarmee ik akkoord ga met de verhuizing. Waar neem ik afstand van en mijn dochter is dan 16 en mag zelf beslissen? 3. Kan mijn ex zonder akkoord de green card voor haar aanvragen?

1. Als beide ouders het gezag hebben, heeft een ouder toestemming nodig van de andere ouder om met het kind te verhuizen. Dit geldt zowel voor verhuizingen binnen Nederland naar een andere gemeente, als voor verhuizingen naar het buitenland. Als er geen toestemming is, kan de ouder die wil verhuizen de rechter om vervangende toestemming vragen. Het is aan de rechter om te beslissen, waarbij het belang van het kind voorop staat.

2. Als je nu toestemming geeft voor de verhuizing, kan dat invloed hebben op de rechtsgang. Dat zou nadelig kunnen zijn als je later – als je dochter 16 is en zelf mag kiezen – bezwaar zou willen maken tegen de verhuizing. De rechtsgeldigheid van het document waarmee je akkoord gaat met de verhuizing is afhankelijk van de precieze inhoud en formulering van het document. Ik raad aan om juridisch advies in te winnen voordat je een dergelijk document ondertekent.

3. Voor zover ik weet, kan je ex zonder jouw akkoord een green card voor haarzelf aanvragen. Of ze ook een green card voor jullie dochter kan aanvragen zonder jouw toestemming, is mij niet bekend. Dit is een kwestie van Amerikaans immigratierecht, en ik raad aan om dit te bespreken met een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in Amerikaans recht.

Zoals altijd, het is belangrijk om je persoonlijke situatie te bespreken met een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in familierecht, om ervoor te zorgen dat je alle relevante informatie en advies krijgt."
----------------
Let op! Dit oriënterend advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag