Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Concurrentiebeding nog van toepassing bij wijziging contract?

Ik zou graag mijn eigen bedrijf willen starten, echter stond er in mijn tijdelijke arbeidscontract een concurrentiebeding voor de functie die ik uitoefende. Ik heb uiteindelijk een vast contract gekregen en hier staat het concurrentiebeding niet in opgenomen, wel de verwijzing dat alle eerdere afspraken vanuit eerdere arbeidscontracten van toepassing zijn. Mijn vraag is mag het concurrentiebeding van een tijdelijk contract die niet meer van toepassing is op mij (niet in het feit dat ik niet meer tijdelijk in dienst ben en ook niet in het feit dat ik geen junior consultant meer ben maar medior consultant) overgenomen worden op een vast contract of zijn dit echt twee wezenlijk verschillende contracten waardoor het concurrentiebeding niet meer van toepassing is?

Volgens de Nederlandse wet is het gewoonlijk zo dat wanneer er een grote wijziging in de arbeidsovereenkomst is, zoals het veranderen van tijdelijk naar vast of een aanzienlijke wijziging in functie, het noodzakelijk is om een nieuw concurrentiebeding overeen te komen. Dit komt doordat een concurrentiebeding beperkend is voor een werknemer, en aangenomen moet worden dat het alleen geldt voor de functie en omstandigheden ten tijde van het aangaan van het beding.

Uit jouw omschrijving begrijp ik dat er in je nieuwe (vaste) contract verwezen wordt naar voorwaarden uit eerdere contracten, maar dit betekent niet automatisch dat het concurrentiebeding ook van toepassing is in je huidige situatie. Een rechter zou hier naar de exacte formulering en de specifieke omstandigheden van je casus moeten kijken.

Uiteindelijk zal je voor specifiek en persoonlijk juridisch advies een gespecialiseerde advocaat in arbeidsrecht moeten raadplegen, aangezien dit een complexe materie kan zijn waarbij de specifieke omstandigheden en formuleringen een grote rol spelen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag