Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Concurrentiebeding in contract voor verloskundigen rechtsgeldig?

Ik werk als verloskundige waarnemer bij een verloskundigenpraktijk. Eerst als ZZP'er en nu een jaar in loondienst. Ik krijg nu opnieuw een contract voor een jaar en daarna is het de bedoeling om een vast contract te tekenen. Nou zit ik met het volgende: in zowel het tijdelijke als het vaste contract (heb ik bij een collega mogen inkijken) is een clausule over het concurrentiebeding opgenomen. Dit is naar mijn mening nogal zwaar dus ik wil graag kijken naar of ik hem eruit kan krijgen en/of dit überhaupt rechtsgeldig is.
Dit is de letterlijke verwoording in mijn contract: CONCURRENTIEBEDING; Het is de werkneemster verboden om gedurende 6 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst, in enigerlei vorm een onderneming gelijk, soortgelijk of aanverwant aan die van de praktijk van de werkgeefster te vestigen, drijven, mede drijven of doen drijven, hetzij direct, hetzij indirect, alsook in of daarvoor op enigerlei wijze werkzaam te zijn, al dan niet in dienstbetrekking, hetzij tegen vergoeding, hetzij om niet, of daarin aandeel van welke aard ook te hebben, zulks - zonder dat enige ingebrekestelling of schriftelijke waarschuwing vereist is - op verbeurte van een door werkgeefster direct opeisbare boete van € 5000,- per gebeurtenis en € 500,- voor iedere dag dat werkneemster dit verbod overtreedt, onverminderd het recht van de werkgeefster om volledige schadevergoeding te vorderen van de werkneemster. Het in het vorige lid bedoelde verbod heeft betrekking op het gedeelte van Rotterdam, zoals dat met kruisarcering is aangegeven op de aan deze Overeenkomst als bijlage 1 gehechte kaart. Werkgeefster zal geen beroep doen op artikel 8.1 indien zij deze arbeidsovereenkomst tussentijds beëindigd. Werkgeefster zal ook geen beroep doen op artikel 8.1 indien na ommekomst van de artikel 1.2 genoemde termijn geen nieuwe arbeidsovereenkomst wordt gesloten omdat werkgeefster daartoe niet bereid is. De werkneemster zal gedurende de duur van de dienstbetrekking, behoudens schriftelijke toestemming van de werkgeefster, geen (on)betaalde nevenwerkzaamheden verrichten voor derden dan wel voor eigen rekening.
Mijn werkgeven geeft aan dat dit "standaard" is in contracten voor verloskundigen. Het gebied is ongeveer de helft van Rotterdam, waar ik zelf woon en dus ook niet zou kunnen werken als zelfstandige om elders waar te nemen. Geldt dit ook als ik ontslagen wordt?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag