Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Concurentiebeding

Ik heb eind oktober 2023 ontslag genomen bij mijn huidige werkgever, een zorgboerderij voor ouderen waar ik de functie van leidinggevende welzijn en begeleiding uitvoer. Na het behalen van de opleiding tot casemanager dementie heb ik (mede daardoor) besloten om te gaan werken in de functie van casemanager dementie bij een andere werkgever.
Toen ik ontslag nam bij mijn huidige werkgever heb ik een bevestiging van ontslag gekregen. Ik moest nog twee maanden uitwerken (tot 31 januari 2024) en dit doe ik ook netjes. Echter wordt de werksfeer helaas toch slechter. Na een moeizaam telefoongesprek deze ochtend (over bevestiging wat terug te betalen van een opleiding) werd me verteld dat ze aan het onderzoeken is of er sprake is van concurrentiebeding. Kan ze me hier nu nog voor verhalen?

Vorig jaar juni heb ik de opleiding tot casemanager dementie behaald. Deze functie mocht ik deels uit gaan oefenen op de zorgboerderij echter is dit nooit in mijn contract aangepast.

Het hangt af van de specifieke details in uw arbeidsovereenkomst. Als er een concurrentiebeding in uw contract is opgenomen, kan uw voormalige werkgever dit in principe handhaven. Een concurrentiebeding is een afspraak tussen werkgever en werknemer waarbij de werknemer zich verbindt om na het einde van zijn contract niet in dienst te treden bij een concurrerend bedrijf of een bedrijf te starten in dezelfde branche. Het dient schriftelijk en met een meerderjarige werknemer te zijn overeengekomen om geldig te zijn.

Het is ook belangrijk om te weten dat, zelfs als er een concurrentiebeding in uw arbeidsovereenkomst staat, de rechter dit beding kan matigen of vernietigen als dit onredelijk zwaar drukt op de werknemer. Dit is echter afhankelijk van de specifieke omstandigheden in uw situatie, zoals de functie die u heeft uitgeoefend en de functie die u nu wilt gaan uitoefenen, het belang van uw ex-werkgever bij handhaving van het concurrentiebeding, de duur en geografische reikwijdte van het beding, enz.

In uw geval, als er inderdaad een concurrentiebeding in uw arbeidsovereenkomst is opgenomen, zou het aan de rechter zijn om te beoordelen of dit beding in deze specifieke omstandigheden kan worden opgelegd. Hoewel ik begrijp dat de overstap naar een nieuwe functie als casemanager dementie wellicht een logische carrièrestap voor u is na het afronden van uw opleiding, is het mogelijk dat uw voormalige werkgever hier een andere kijk op heeft, vooral als uw nieuwe rol bij een direct concurrerend bedrijf is.

Om uzelf te beschermen, zou ik u aanraden om juridisch advies in te winnen van een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat, die uw contract kan bekijken en u een beter idee kan geven van uw rechtspositie.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag