Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Claim bij autogarage voor auto met gebreken?

Ik heb afgelopen september een Peugeot 2008 aangekocht bij een autobedrijf inclusief een beurt, apk en 1 jaar garantie. Nu is er in december het olielampje gaan branden en er bleken wat gebreken te zijn aan de auto. Dit is door een andere garage vastgesteld. Zo was ook de distributieriem op slijtage grens, terwijl er bij de koop gezegd is dat we er nog minstens 40.000 km mee konden rijden. En er waren problemen met de olie, die was bijna leeg, terwijl we er nauwelijks 5000 km mee hebben gereden na aankoop.
Kosten gemaakt voor reparatie, totdat het motorlampje ging branden en we de auto naar de dealer hebben gebracht. Hier bleek een groot onderhoud nodig te zijn en de distributieriem moest vervangen worden, remvloeistof vervangen etc. Katalysator bleek ook vervangen te moeten worden. Dit valt onder garantie dus moest naar een andere garage. Dit moet nog gedaan worden.
Mijn vraag is of ik een claim kan indienen bij de autogarage waar ik mijn auto heb gekocht. Ik heb de auto gekocht voor 10.000 euro met een km stand van 101.000 km.

Goedemiddag,

Helaas is dit een veelvoorkomende situatie. De verkoper dient u een deugdelijk product te verschaffen. Indien hij dit niet doet, kan er sprake zijn van een non-conform product. Er is sprake van een non-conform product als de geleverde auto niet voldoet aan de gemaakte afspraken. De gebreken moeten wel van dien aard zijn, dat u deze niet hoeft te accepteren. Het vervangen van een distributieriem zou een indicatie voor een non-conform product kunnen zijn, aangezien het om een groot gebrek gaat, maar ook omdat de gebreken zich voordoen binnen een jaar na aankoop. Het is aan te raden een verklaring van een andere garagist te overleggen omtrent de gebreken.

U heeft dan een aantal mogelijkheden. Ten eerste is het goed dat u de dealer in de gelegenheid stelt binnen een redelijke termijn zelf de gebreken te laten herstellen. Doet hij dit niet (goed), of werkt hij hier niet aan mee, heeft u ook de mogelijkheid de gebreken door een derde te laten herstellen, op kosten van de verkoper. Een andere mogelijkheid is dat u van de koop af kunt komen door de overeenkomst te ontbinden. De procedure hiervoor dient op de juiste wijze plaats te vinden. Neem gerust vrijblijvend contact op om uw zaak nader te bespreken.

Gr,

Dhr. mr. S. Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag