Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Casus:

Op 18 juli 2012 is de echtscheiding uitgesproken. In de aanloop er naar toe is met behulp van een echtscheidingsmakelaar het convenant en ouderschapsplan opgesteld. Dit alles is in redelijk goede harmonie gebeurd, waarbij ik achteraf bezien teveel concessies heb gedaan met als reden dat ik er snel vanaf wilde zijn.

Voor de uitspraak door de rechter woonde ik al niet meer ‘thuis’, maar heb vanaf 28-10-2011 elders gewoond.

Na de scheiding heb ik vernomen dat mijn ex-partner inmiddels een relatie met een andere man was begonnen. Deze relatie is beëindigd, echter begin september 2012 vernam ik dat zijn opnieuw een relatie was aangegaan die tot op heden duurt. Mijn ex-partner omschrijft deze relatie als aangenaam en heeft de intentie uitgesproken dat als de relatie zich verder ontwikkelt op de positieve manier waarop dit gebeurt dat een huwelijk of een andere vorm van duurzaam samenleven medio augustus 2013 tot de mogelijkheden behoort.

De kinderen wonen momenteel bij de moeder en zijn elke dinsdagnacht en om het weekend (vrijdag tot maandagmorgen) bij mij. Zij worden nu ook geconfronteerd met de nieuwe vriend van hun moeder. Uit gesprekken met mijn kinderen blijkt wel dat zij vaker bij mij willen zijn.



Naar aanleiding van deze casus heb ik de volgende vragen waarover ik graag advies wil inwinnen:



Ten aanzien van mijn ex-partner:

- De ex-partner krijgt nu van mij een partneralimentatie die we destijds afgesproken hebben met de toenmalige levensstijl als basis. Dit is fors hoger dan op basis van inkomens verplicht is. Nu de vriend van mijn ex zeer vaak aanwezig is, er eet, slaapt, meehelpt in de dagelijkse gang van zaken wil ik van de partneralimentatie af. Mijn ex spreekt zelf van een ‘aangename relatie’. Ik kan dan niet anders concluderen dat de vriend leeft van mijn bijdrage in partneralimentatie. Wat moet ik doen om dit stop te zetten / aan te passen / in een andere vorm te gieten? Mijn ex-partner heeft aangegeven hier niet aan mee te willen werken en de afspraken in het convenant onverkort te willen handhaven.

- Wanneer is er sprake van een relatie waardoor de partneralimentatie komt te vervallen? Is dit al het geval in de huidige situatie: vrouw en man wonen formeel apart, maar leven een groot deel van de week samen.

- Mijn ex-partner werkt 20 uren per week, de kinderen zijn 14 en 16 jaar oud. Zelf werk ik 40 uren per week met daarnaast nog heel vaak overuren. De partneralimentatie is op mijn inkomen berekend en dat van haar op basis van 20 uren. Kan zij verplicht worden om een hele week te gaan werken, zodat de partneralimentatie kan vervallen of in ieder geval opnieuw berekend kan worden? Als er een sollicitatieplicht is, wat is dan een redelijke termijn?



Ten aanzien van de kinderalimentatie:

- Over de hoogte van dit geldbedrag is geen discussie nodig. Ook al is ook die flink hoger dan de norm die u hanteert of de Trema norm. Mijn kinderen krijgen dit. Wat ik wel wil is transparantie. Ik wil duidelijk hebben waaraan dit geld besteedt wordt en als er in een maand geld over is dat dit op de spaarrekeningen van de kinderen wordt gestort. Vraag: kan ik zelf de kinderalimentatie in stukken verdelen en op die manier betalen? Kan ik zelf betalingen op mij nemen (zoals kleedgeld) en die vervolgens op het over te maken bedrag in mindering brengen? Kan ik van mijn ex-partner eisen dat zij bonnetjes bewaart, overzichten maakt van uitgaven e.d.?



Ten aanzien van het ouderschapsplan:

- Ik wil, gezien de huidige situatie, over naar co-ouderschap. Vraag: kan ik dit zomaar doen? Wat moet er dan veranderen in het convenant of ouderschapsplan? Welke invloed heeft dit op de kinderalimentatie en verdeling tussen mijn ex-partner en mij?



Ten aanzien van het convenant:

- Als er wijzigingen doorgevoerd moeten worden of als ik eenzijdig wijzigingen door moet voeren, is dan de gang naar de rechter noodzakelijk?

Geachte vragensteller, Ik zal per gedachtestreepje een antwoord formuleren:
streepje 1) Deze vraag is zonder het convenant niet te beantwoorden. Er kan bijvoorbeeld iets in staan over een niet-wijzigingsbeding, uitgangspunten en de wijze waarop afspraken zijn vastgelegd en waarom. In beginsel is een overeenkomst bindend en zult u moeten nakomen.
streepje 2) Het convenant kan hier iets over zeggen, maar als er niets staat dan moet er een situatie zijn dat uw ex en haar partner samenleven als ware zij gehuwd. Die hobbel kunt u gewoonlijk moeilijk nemen. Bij u ligt de bewijslast. Een eerste vereiste is de (formele) samenwoning.
streepje 3) De uitgangspunten zijn bepalend. Niet wat u vindt dat uw ex zou moeten. Uw ex zou in beginsel haar behoefte zo veel mogelijk zelf moeten bestrijden, maar de huwelijkse welstand is mede bepalend. Dat heeft ook te maken met de lotsverbondenheid die het huwelijk in zich draagt. Dat heeft een na-ijl-effect.
streepje 4) Nee. U kunt dat niet bepalen. U bent niet de verzorgende ouder doch de ouder met een verplichting tot betaling. Als u reden hebt om aan te nemen dat uw ex de kinderalimentatie misbruikt dan zit u in de sfeer van het uitoefenen van het ouderlijk gezag en zult u daaraan moeten tornen. Uw ex is verder vrij de bijdrage aan te wenden zoals zij wenst mits in het belang van de kinderen. Als van te voren is gesproken over een spaar-component, dan zou u daarin inzage moeten kunnen krijgen, maar verder dan dat gaat het niet.
streepje 5) Het ouderschapsplan kan alleen in overleg worden gewijzigd of bij een verandering van omstandigheden. Is die verandering er niet, dan zal uw verzoek bij de rechter niet kunnen rekenen op succes. Bij co-ouderschap is er een gedachte bij velen dat de kinderalimentatie vervalt. Ieder betaalt het zelfde deel. Er is ook een andere gedachte die zegt dat de meest verdienende de behoefte van de kinderen aanvult tot het bedrag dat boven de draagkracht uitkomt van de andere ouder.
streepje 6) Bij onderling overleg niet, bij de situatie zonder consent, moet u naar de rechter.

Algemeen: U hebt zeer ingrijpende vragen die zich niet in het algemeen laten beantwoorden. U moet eigenlijk met uw dossier naar een advocaat om verder op maat de zaak te laten beoordelen. U kunt uw advocaat raadplegen die u had bij de scheiding. U kunt ook indien u daarvoor in aanmerking zou komen, het juridische loket 0900-8020 kunnen bellen. Het gaat dan om een advocaat die werkt op basis van gefinancierde rechtsbijstand. U kunt ook rechtstreeks met mij mailen voor meer info. Succes met uw zaak en keuze.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag