Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Cadeau teruggeven na uit elkaar gaan?

Ik kreeg een cadeau van mijn vriend toen we een relatie hadden (ik heb screenshots van ons gesprek toen hij zei dat hij dit cadeau wilde doen). Nadat wij uit elkaar waren gegaan, vroeg hij om het geschenk terug te geven, maar ik weigerde. Vervolgens verklaarde hij dat het geschenk feitelijk eigendom was van zijn werkgever en aan hem was "geleend" en dat hij mij bij de politie zou aangeven. Ben ik verplicht het cadeau terug te geven?

Het kan complex zijn om vast te stellen wat de juridische status is van geschenken in een relatie na een breuk. In principe ben je onder het Nederlandse recht niet verplicht om een ontvangen cadeau terug te geven. Echter, er kunnen uitzonderingen zijn.

Als het cadeau feitelijk eigendom is van je ex-vriend zijn werkgever en hij het slechts in bruikleen had, kan de werkgever mogelijk aanspraak maken op het product. Dit hangt af van wat de voorwaarden zijn voor de werknemer om deze te gebruiken c.q. uit te lenen.

In dit geval lijkt het belangrijk om vast te stellen of het geschenk daadwerkelijk eigendom was van de werkgever van je ex-vriend en onder welke voorwaarden hij dit had. Daarnaast kan relevant zijn of het duidelijk was dat het cadeau niet zijn persoonlijke bezit was toen hij het aan jou gaf.

Het is raadzaam om een jurist of advocaat te benaderen om meer advies te krijgen over jouw specifieke situatie, aangezien ze gedetailleerde kennis hebben van het Nederlandse recht en je kunnen uitleggen wat je rechten zijn in deze situatie."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag