Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


BV ontbinden zonder medewerking partners?

Ik zit samen met twee partners in een BV. Wij zijn alle drie in overeenstemming om de BV op te heffen. Dit vereist o.a. ondertekende notulen met natte handtekening op te sturen naar de KvK. Echter, mijn twee partners werken niet mee door de notulen (waar reeds mijn handtekening op staat) niet door te sturen naar de KvK. Ik heb tevergeefs meerdere malen geprobeerd mijn partners getracht te bewegen om de notulen door te sturen. Op dit moment lijken zij allebei mijn berichten te negeren. Wat zijn mijn opties?

Het dwingen van je vennoten om de Besloten Vennootschap (BV) op te heffen, kan complex zijn en is sterk afhankelijk van de statuten van de BV, de aandeelhoudersovereenkomst en de relaties tussen de vennoten.

Indien een aandeelhouder/vennoot de BV wil beƫindigen, zijn er over algemeen enkele mogelijkheden:

1. Overeenstemming bereiken: Het eenvoudigste en meest harmonieuze pad is om tot een overeenstemming te komen over de opheffing met de andere vennoten. Het kan helpen om een onafhankelijke bemiddelaar inschakelen, zoals een advocaat of mediator.

2. Verkoop van je aandeel: Als de andere vennoten de BV niet willen opheffen, kunt je jouw aandeel in de BV verkopen. De prijs en voorwaarden worden onderhandeld tussen jou en de koper. Dit is uiteraard alleen mogelijk als er interesse is voor jouw aandeel.

3. Uittreding: In sommige gevallen kan je de rechter vragen om jouw uittreding uit de BV te bevelen. Dat betekent dat de BV of de overige vennoten jouw aandeel moeten kopen. Je moet daarvoor wel een zwaar gewichtige reden hebben.

4. Ontbinding via de rechter: In bepaalde omstandigheden kan je de rechter zelf vragen om de BV te ontbinden. Dit vereist echter dat er sprake is van wanbeleid, een impasse tussen aandeelhouders of andere zeer ernstige problemen.

Bovengenoemde mogelijkheden moeten zorgvuldig worden afgewogen en het is raadzaam juridische bijstand in te schakelen om de juiste route te bepalen en ervoor te zorgen dat aan alle juridische vereisten wordt voldaan. Jouw specifieke situatie, zoals de gedetailleerde voorwaarden van de BV en jouw verhouding met de andere vennoten, zullen hier een belangrijke rol in spelen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag