Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Buurpad tussen woning en garage

Onze woning, in 1979 gebouwd, heeft een buurpad wat loopt tussen onze woning en onze garage.
We wonen hier zo’n 35 jaar.
De nieuwe buren willen nu gebruik maken van dit pad en een paar keer per dag ,met kinders en fietsen,door onze tuin lopen.
Het is een bijzondere constructie maar het is een buurpad.
De buren hebben een garage (aan de voorzijde van het huis) maar deze is door vorige bewoners omgebouwd als atelier en wordt nu gebruikt als werkkamer.
De buurman zegt recht te hebben op overgang en wil dit , na 35 jaar nooit gebruikt ,in gebruik nemen.
We hebben een rustig gesprek gehad met de buurman en aangegeven dat het voor ons nogal een inbreuk is op de privacy maar daar zit hij niet zo mee.
Aangeboden om voor de bouw van een fietshok aan de voorzijde van z’n huis een financiële bijdrage te leveren is vriendelijk maar duidelijk afgewezen.
Wat kunnen we doen ?

U zou om opheffing van het buurpad kunnen verzoeken bij de rechter maar de eigenaar van het heersend erf ( uw buurman) heeft een redelijk belang bij de instandhouding. De reden die u noemt van niet gebruik is uit de wet verdwenen als reden tot opheffing. U mag wel als dat kan een andere plaats aanwijzen voor het overpad.

Beoordeel dit antwoord:

Een buurpad is iets anders dan een erfdienstbaarheid; een buurpad is verbintenisrechtelijk (werkt uitsluitend tussen de betrokken rechtssubjecten) terwijl een erfdienstbaarheid goederenrechtelijk is (en tegen iedereen werkt). Het buurpad is in 1992 uit de wet geschrapt en is ook niet iets dat in de registers wordt geregistreerd. Ik ben daarom allereerst benieuwd op basis waarvan u concludeert dat er sprake van een buurpad is. Wellicht dat u het bestaan van een buurpad kunt betwisten, temeer daar ik uit uw bericht begrijp dat er 35 jaar geen gebruik van gemaakt is. Daarbij is van belang of de bestemming tot buurpad uitdrukkelijk is overeengekomen of stilzwijgend doordat buren het pas als zodanig zijn gaan gebruiken. Het feit dat de eigenaar van de grond het gebruik ervan door buren heeft gedoogd, leidt niet automatisch tot de conclusie dat het pad als buurpad is bestemd.
Als u wilt, wil ik er wel verder met u naar kijken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag