Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Buurman weigert toegang

Tussen ons huis en die van onze buren, loopt een smal pad van onze buren. Zij kunnen via dit pad achterom hun huis komen. Dit padje is overdekt met een kleine overkapping van ca 5 m2 en is bevestigd in de gevel van het huis van de buren en onze gevel.

We wonen hier nu een aantal jaar en zijn slechts een paar keer het dakje op geweest, voor het plaatsen van nieuw glas, schilderen kozijn en wassen van het raam. We hebben dit altijd van tevoren aangegeven. Bovendien gebruikten wij ter bescherming van het dak houten platen om de ladder op te zetten.

De glaszetter moet het raam opnieuw kitten, maar de buurman geeft aan dat hij niet wil dat er iemand op het dakje komt, omdat het dakje onvoldoende draagkracht zou hebben, er lekkage zou zijn en hij het te kort dag vindt?

Voor zover wij weten komt de glazenwasser structureel via het dakje en bovendien heeft zijn schilder ook op het dakje gestaan.

De buurman geeft te kennen dat we maar een hoogwerker moet huren voor onderhoud? Deze hoogwerker zou dan met een afstand van ca 20 meter geplaatst moeten worden op een achter een sloot gelegen fietspad? De achtertuinen zijn niet via een achterom bereikbaar en grenzen aan een sloot.

Wij zijn van menig dat wij toegang moeten krijgen via het dakje om onderhoud aan onze woning te plegen. Hij hoeft hier niets voor te doen of te laten. Wij kunnen via onze schuur zo op het afdakje stappen. Hij heeft er op geen enkele manier hinder van.

Wij weten dat wij in ons recht staan om voor onderhoud van onze woning het eigendom te betreden, als dit redelijkerwijs niet op een andere manier kan. Ook weten we dat we dit van tevoren moeten aangeven en dat we er alles aan moeten doen om schade te voorkomen aan andermans eigendom.

Wat moeten we nu doen? We kunnen het juridisch afdwingen, maar dan zitten we nog met de situatie dat het bouwwerk blijkbaar onveilig is.
Kunnen we dan eisen dat hij het weghaalt?

Welke stap kunnen we het beste nemen?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag