Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Buurman verplichten verwijdering boom?

Wij hebben last van de boom van de buurman. Afgelopen week is er weer een hele grote tak van de boom van de buurman bij ons in de tuin terecht gekomen. Wij hebben 2 kleine kinderen en wij zijn veel te bang dat er ongelukken gebeuren. Wij zouden willen dat die boom weg gaat. Wat kan ik hier aan doen?

In deze situatie zijn verschillende juridische stappen die u kunt ondernemen. Het burenrecht zoals vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek biedt hierbij enkele mogelijkheden.

Als eerste kunt u in gesprek gaan met uw buurman en de situatie uitleggen. Mogelijk is hij niet op de hoogte van de problemen die de boom veroorzaakt, of is hij bereid de boom te snoeien of te verwijderen.

Mocht dit gesprek niet tot de gewenste oplossing leiden, dan kunt u uw buurman schriftelijk verzoeken om de boom te verwijderen. In deze brief kunt u de problemen die u ondervindt uiteenzetten en aangeven dat u aansprakelijkheidstelling overweegt als er schade ontstaat door vallende takken.

Als uw buurman niet bereid is om de boom te verwijderen of te snoeien, kunt u overwegen om een juridische procedure te starten. Het Burgerlijk Wetboek stelt in artikel 5:42 dat "er mogen geen bomen, heggen of heester binnen twee meter van de erfgrens staan, tenzij de eigenaar instemt".

Wanneer de boom overlast veroorzaakt, bijvoorbeeld doordat deze bij storm veel takken verliest die schade aan uw eigendommen kunnen veroorzaken, of doordat deze ervoor zorgt dat er minder licht uw tuin in komt, kunt u naar de rechter stappen.

Let wel, over het algemeen gaat een rechter niet snel over tot het bevelen van het verwijderen van bomen. Het is belangrijk dat u eerst alle andere opties met uw buurman hebt besproken. Daarnaast moet de overlast aanzienlijk en structureel zijn. Overleg met een juridisch adviseur kan hierbij verstandig zijn.

Last but not least kan het ook nuttig zijn om bij de gemeente te informeren. Deze heeft in bepaalde gevallen namelijk ook zeggenschap over het kappen van bomen.

Dit advies is algemeen en het is raadzaam om uw situatie verder te bespreken met een juridisch adviseur of advocaat, die u kan begeleiden bij de volgende stappen."
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag