Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Buurman verhoogt zijn tuin

Ik woon in een buurt waarbij iedere tuin in de omgeving naar het water afloopt is stukken of schuin naar water toe. Nieuwe buren zijn met de tuin bezig en trekken de tuin vanaf het beginstuk van de tuin ( dus vanaf de woning ) door tot aan het water op dezelfde hoogte. Dat betekent dat men vanaf het midden van de tuin tot aan het water over onze schutting heen kunnen kijken, zal ongeveer 30-50 cm zijn. Nu vind ik dit ten koste gaan van mijn privacy en de buren hebben vooraf niets overlegd of laten zien, maar zijn gewoon gestart. Ik heb de buren aangesproken hier niet blij mee te zijn en dat we naar een oplossing moeten zoeken wanneer blijkt dat ze echt makkelijk in onze tuin kunnen kijken. Schutting ophogen zou een optie zijn maar de kosten moeten dan wel bij de buurman komen te liggen, en ik wil eigenlijk een niet te hoge schutting gaan maken. Wat is hier aan te doen?

Ik kan me goed voorstellen dat u hier niet op zit te wachten. Maar uw buren mogen in principe op hun grond doen wat ze willen, en daar hoort ophogen ook bij, zolang ze geen berg bouwen of gevaar veroorzaken. Heel soms is een Omgevingsvergunning aanlegactiviteiten nodig, dat vindt u dan in het bestemmingsplan.

Een erfafscheiding is geen verplichting, maar een recht. U heeft het recht een erfafscheiding te plaatsen van maximaal 2 meter hoog zonder dat uw buren daar tegen kunnen protesteren zolang u de kosten draagt en het aan redelijke eisen van welstand voldoet. Als u die erfafscheiding op de erfgrens plaatst dan wordt hij voor de helft het eigendom van de buren, die dan ook mede het onderhoud moeten verzorgen.
U mag voor de maximale hoogte wel meten vanaf de hoogste kant (dus buren + 2 meter) en u mag in overleg (leg het dan wel goed vast) ook hoger, evt. met vergunning.

Als u meer wilt weten, stel dan een vervolgvraag of neem even contact op.

Beoordeel dit antwoord:

ter aanvulling... het klopt dat de buren mogen doen wat ze willen, ze mogen echter met hun handelen op hun terrein geen overlast voor u veroorzaken. Er zijn dan ook uitspraken bekend waarin de rechter aangeeft dat, als er opgehoogd wordt, de buren ook voor afwatering e.d. moeten zorgen. U moet misschien wel dulden dat zij de boel (binnen het redelijke) ophogen, maar u hoeft niet te pikken dat u het afvoerputje van de buren wordt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag