Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Buurman sluit afvoer van een goot gedeeltelijk af

Het betreft hier twee aan elkaar gebouwde woningen met mansardedaken.
Een pand wordt bewoond door mijn buurman en het andere pand door mij.
Het pand van mijn buurman heeft een lengte van 13 meter en mijn pand van 19 meter.
De panden hebben een gezamenlijke horizontale zinken goot van 13 meter en in het verlengde daarvan loopt een smallere horizontale inpandige goot langs mijn 6 meter langere pand.
De twee goten staan met elkaar in verbinding.
Aangrenzend aan dit deel van ons pand bevindt zich anderhalve meter lager een aanbouw met een plat dak van de buurman. Het platte dak is geen balkon.
Wij kunnen onze goot alleen via deze aanbouw van de buurman bereiken en hebben er niet direct zicht op.

Het hemelwater stroomt aan het eind van de gezamenlijke goot in mijn goot. Aan het begin van mijn goot stroomt dan een groot gedeelte van het water van de gemeenschappelijk goot via een grote vergaarbak met een verticale regenpijp op het platte dak van de buurman.
Het overige water wordt samen met het hemelwater van het zes meter langere deel van ons pand afgevoerd door een smallere goot, die eindigt in een kleinere vergaarbak met een verticale regenpijp.

Onlangs besloten de buurman en ik om de goten te vervangen.
Wij lieten twee offertes maken, één offerte voor onze gezamenlijke goot en één offerte op mijn naam voor mijn goot.
Wij spraken van tevoren met elkaar en de loodgieter goed af hoe de uitvoering plaats zou vinden.

Na de vervanging van onze goot, eind augustus 2021, schilderde ik op het platte dak van de buurman het boeiboard van mijn goot en ontdekte ik bij toeval dat er een verhoging voor de afvoer van mijn goot was aangebracht.
Ik heb hierover contact opgenomen met de loodgieter.
De loodgieter deelde mij mede, dat hij deze verhoging in opdracht van de buurman had aangelegd, omdat de buurman vond dat er teveel hemelwater op zijn platte dak terechtkwam.
Ik was hierover erg verrast, omdat dit nooit ter sprake is geweest.
De buurman bleek, zonder mijn medeweten en toestemming, de loodgieter opdracht te hebben gegeven voor deze verhoging.
Daarop nam ik contact op met de buurman.
De buurman veronderstelde dat hij de verhoging met mij had besproken, wat beslist niet het geval was en waar ik ook zeker nooit mee akkoord was gegaan.
Hij was niet van plan de verhoging voor de afvoer te verwijderen en in oorspronkelijk staat terug te brengen.

Door de verhoging voor de grote afvoer komt er nu bij hevige regenval te veel water in mijn smalle goot. Het water loopt dan over de gootrand en spuit over de vergaarbak aan het eind van mijn goot. Dit zal uiteraard lekkage en schade teweegbrengen.
Ik woon meer dan 35 jaar op dit adres. Al die jaren is het hemelwater zonder belemmering via de goten en afvoeren naar zijn platte dak en het einde van onze goot gestroomd.

Mijn vraag is: Welke rechten heb ik om terug te keren naar de oorspronkelijke staat. Hoe ga ik hierbij te werk? En welke stappen moet ik volgen? Kan ik de buurman nu al aansprakelijk stellen voor de eventuele schade, die het gevolg kan zijn van de verhoging voor de afvoer, die hij heeft laten aanbrengen in mijn goot?
Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag