Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Buurman gebruikt onze oprit, recht van overpad?

In 2019 hebben wij een huis gekocht. Het gaat om een hoekwoning met een garage achter het huis. Achter de garage ligt nog een parkeerplek. Aan het uiteinde hiervan heeft onze buurman (tussenwoning) een schutting met poort. Vroeger was dit een pad dat achter alle huizen doorliep en iedereen toegang gaf naar de achter tuinen. De huiseigenaren hebben dat pad overgenomen van de gemeente en bij hun tuinen getrokken. Bij ons is er een oprit van gemaakt en geen tuin. De achtertuin van de buurman loopt nu dus door aan de kopse kant van onze oprit. Hier loopt een poort en schutting. De enige uitgang uit zijn achtertuin is dus via onze oprit. In onze akte staat geen recht van overpad beschreven. Hij geeft wel aan het samen met een oud bewoner te hebben opgeschreven maar niet bij de notaris. Is er een recht van overpad ontstaan omdat het eerst een gemeentelijk pad was? Of is er geen sprake van een officieel recht van overpad?

Het tweede probleem is dat deze buurman al jaren zijn aanhangwagen op deze oprit parkeert. Dit zou hij jaren terug zo afgesproken met een oud bewoner dus met toestemming. Hij gebruikt het gehele stuk dus alsof het van hem is. Hij claimt hier recht op te hebben, als beredenering geeft hij dat onze garage met de muur op zijn perceel staat
Heeft hij recht op het gebruiken van onze oprit omdat dit kan verjaren? Of blijft dit altijd in ons eigendom? Op het kadaster hoort het gewoon bij ons perceel.

Wij vinden het in principe geen probleem dat hij via onze oprit de tuin verlaat maar hij claimt het alsof het van hem is en klaagt als wij er iets neerzetten. Wij zouden dan ook graag weten wat onze rechten zijn.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag