Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Buren plaatsen camera bij gezamenlijke schutting

We hebben sinds kort nieuwe buren. Ze hebben zonder overleg een camera geplaatst bij de schutting die op de erfgrens staat.
Als ik er naar vraag vertelt de buurvrouw dat de camera gericht is op hun eigen tuin. Als ik vraag of de camera geluiden opneemt dan geeft ze toe dat de camera geluiden opneemt. Ze vertelt me dat ze autistisch is en vaak angstig is. Ik heb hier begrip voor maar toch neemt de camera en opname van geluid bij mij en mijn gezin het gevoel van vrijheid weg. Hierop reageert de buurvrouw niet. Eigenlijk is de camera zonder overleg opgehangen. Ik vraag me af wat mijn rechten hierin zijn. Het is vervelend dat de buurvrouw angstig is maar mag er een camera hangen die onze geluiden van ons oppikt?

Ik kan me voorstellen dat het een vervelend gevoel oplevert indien u en uw gezin via audio worden opgenomen.

Of de camera onrechtmatig gebruikt wordt hangt af van veel omstandigheden. Het is mij nu bijvoorbeeld niet duidelijk of de camera "altijd' opneemt, of de camera alleen op bepaalde tijden aan staat, of dat de camera aan gaat als er beweging wordt geregistreerd.

Via ECLI:NL:RBDHA:2019:10960 kunt u een soortgelijke zaak vinden. In deze zaak bleek dat de camera van de buren alleen voor 1 minuut aan ging als er beweging werd geregistreerd in de tuin van de buren. Ook was niet duidelijk of de geluidskwaliteit goed genoeg was om het leven van de buren inhoudelijk te horen.

Mijn advies zou zijn om eerst nog een keer contact met de buren op te nemen en te vragen hoe de camera werkt en wanneer deze aan staat. Ook zou u kunnen vragen of u een van de opnamen mag bekijken om te horen hoe de geluidskwaliteit is.

Mocht u nog meer vragen hebben dan kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag