Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Buren hebben schutting en pergola geplaatst, zonder overleg. Mag dat?

We hebben nieuwe buren. Er is door de buren een overkapping gemaakt zonder overleg. Ook hebben ze een pergola van 2,5 meter hoog tegen de schutting aan geplaatst. Mag dit tegenwoordig allemaal maar zonder overleg, wat zijn de vereisten voor een schutting en overkapping bij de buren. Wat kan ik er tegen doen?

Het is in Nederland zo geregeld dat je geen schutting, heg of muur op de erfgrens mag plaatsen zonder toestemming van de buren. Dit wordt ook wel mandeligheid genoemd, wat betekent dat beide buren eigenaar zijn van de erfafscheiding en ook beiden verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. De wet stelt hier enkele voorwaarden aan, zo mag de erfafscheiding in de achtertuin niet hoger zijn dan 2 meter en in de voortuin niet hoger dan 1 meter, tenzij er andere regels gelden in jouw gemeente.

Als het om een overkapping gaat, bijvoorbeeld een pergola, kan het zijn dat je hiervoor vergunningsplichtig bent. Dit hangt soms af van factoren zoals het formaat, plek en het bestemmingsplan van je gemeente. Check dit dus altijd bij je lokale overheid om verrassingen te voorkomen.

Nu, als jouw buurman een erfafscheiding plaatst zonder jouw toestemming, of een pergola zonder de nodige vergunningen, dan kun je daar stappen tegen ondernemen. Hier zijn de mogelijkheden:

1. Ga eerste het gesprek aan met je buurman, wellicht zijn er misverstanden of is hij niet op de hoogte van de regels.
2. Als dit niet werkt of de buurman werkt niet mee, dan kan je een melding maken bij de gemeente. Als er een vergunning nodig was voor de pergola of de schutting te hoog is, dan kan de gemeente handhaven.
3. Eventueel kun je een civiele procedure starten bij de rechter. Hier kan de rechter dan eventueel een uitspraak doen dat de schutting moet worden aangepast of de pergola moet worden afgebroken. Bij een gang naar de rechter is het aan te raden om juridische hulp in te schakelen.

Ik moet benadrukken dat dit algemene informatie is en de specifieke regels kunnen per gemeente wat verschillen. Het kan daarom altijd verstandig zijn om juridisch advies in te winnen over jouw specifieke situatie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag