Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Bovengemiddeld genoten vakantiedagen omzetten in onbetaald verlof?

Ik werk nu 3 jaar voor een bedrijf van ongeveer 100 man, waar we de regeling van onbeperkte vakantiedagen hebben. Ik werk 32 uur en ben dit jaar uitgekomen op 30 vakantiedagen. Geen chique getal maar ook niet schokkend. Ik werk sinds februari in opdracht bij een klant die erg blij is met mijn functioneren, de opdracht meermaals heeft verlengd (nu tot eind januari) en nooit geklaagd heeft over vakantiedagen waarbij ik afwezig was.
Het contract kent het volgende artikel: "Wij vinden het belangrijk dat je op tijd de rust neemt om even bij te tanken, daarom werken wij met een regeling “onbeperkt vakantiedagen”. Je hebt recht op 20 vakantiedagen (160 uur) per jaar op basis van een 40-urige werkweek."
In het personeelshandboek wordt verder geen specificatie aangegeven, behalve dat er in geval ik graag langer weg zou willen, we altijd een onbetaalde verlofregeling kunnen treffen.
Afgelopen week wilde de dame van HR 'even koffie drinken' waarna ze na een kwartier dit onderwerp aansneed. Zij stelt dat 20-24 dagen gemiddeld is bij 32 uur en vroeg wat ik zou willen voorstellen om dit op te lossen. Ik heb gezegd dat ik benieuwd ben naar háár voorstel nu er volgens haar ook collega's zijn die vergelijkbare gesprekken hebben. Dit moest ze gaan checken bij de eigenaar.
10 minuten later heb ik de eigenaar briesend aan de telefoon, echt pissed naar eigen zeggen. Woorden als misbruik, gebrek aan loyaliteit vielen. Hij zei vervolgens: "Die zes dagen boven het gemiddelde worden als onbetaald verlof bij je volgende salaris ingehouden." Toen ik vroeg of ik dit voorstel op de mail mocht ontvangen zei hij kort: "Dit is geen voorstel, dit gaat gebeuren."

Kort hierop heb ik een e-mail ontvangen vanuit HR waarin werd aangekondigd dat er 4 dagen zullen worden ingehouden bij de volgende salarisuitbetaling. Ik heb in reactie hierop via de mail een weergave gegeven van beide gesprekken en aangegeven dat het ze niet is toegestaan om zomaar vakantiedagen om te zetten in onbetaald verlof; dat ik er ook niet mee akkoord ga en verwacht dat mijn volledige salaris wordt uitbetaald aan het eind van de maand. Dat ik de hierdoor ontstane situatie graag verder bespreek (waarbij we waarschijnlijk uit elkaar zullen gaan, althans die route zullen bespreken).

Nu is mijn vraag, kan dit zomaar? Ik heb kort gegoogeld en gevonden dat onbetaald verlof alleen aangevraagd kan worden door werknemer en expliciet moet worden aanvaard.
Dit is natuurlijk voor de onderlinge relatie funest, maar gezien de hele houding over en weer neem ik dat voor lief. Er is geen CAO van toepassing.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag