Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Bovenbuur dwingen aanbrengen loodslab in buitengevel?

Pand bestaat uit begane grond en 2 etages. Begane grond is een casco studio met een uitbouw (2023) met plat dak van eigenaar A. De eerste en 2de verdieping zijn studio's die door eigenaar B verhuurd worden. Er is een recht van opstal gevestigd.
Eigenaar B verbiedt eigenaar A om een waterkering aan te brengen in de opgaande spouwmuur boven het platte dak van de uitbouw. Hierdoor heeft eigenaar A last van zakwater en dus wateroverlast.
Eigenaar A is bereid om voor eigen kosten en door een professionele dakdekker een gedegen loodslab aan te laten brengen in de opgaande buitenspouwmuur boven het platte dak. Eigenaar B weigert.
Welke (juridische) mogelijkheden heeft eigenaar A om eigenaar B te dwingen om de betreffende werkzaamheden te laten uitvoeren?

Voordat ik direct op je vraag inga, wil ik graag wat verduidelijking. Het hangt zeer sterk van de precieze situatie en context af wat eventueel de beste benaderingswijze is. In het algemeen zijn er vaak een aantal opties die eigenaar A zou kunnen overwegen:

1. Gesprek: Soms kan de eenvoudigste manier om een probleem op te lossen, zijn door een gesprek aan te gaan met eigenaar B. Zorg ervoor dat je je zorgen duidelijk communiceert en mogelijkheden bespreekt om tot een oplossing te komen.

2. Brief: Als een gesprek niet werkt, kan een formeel geschreven brief nuttig zijn. In deze brief zou je de situatie en jouw grieven duidelijk moeten uitleggen, en eventueel ook de gevolgen van het uitblijven van actie moeten vermelden.

3. Inschakelen van een mediator: In een conflictsituatie kan het soms nuttig zijn om een mediator in te schakelen. Dit is een onafhankelijke derde persoon die bemiddelt tussen de twee partijen en helpt om tot een overeenkomst te komen.

4. Juridische actie: Als geen van de bovenstaande stappen succesvol zijn, dan zou je overwegen om juridische stappen te nemen. Dit kan variƫren van het indienen van een klacht bij een geschillencommissie, tot het aanspannen van een rechtszaak. Voordat je deze stap neemt, is het raadzaam om eerst het advies van een juridisch adviseur of advocaat in te winnen.

Zonder meer details kan ik helaas geen specifiek advies geven over deze kwestie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

M.i. is de situatie helder beschreven. De volgen stappen zijn ook logisch. Waar het om gaat is om mijn juridische positie in beeld te krijgen.
Dit soort situatie zullen wel vaker voorkomen. Ik kan mij niet aan het idee onttrekken dat al vaker hierover juridisch is geprocedeerd. Ik zou alsnog graag een reactie willen ontvangen die mijn juridische positie wat beter kan omschrijven.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag