Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Borg onterecht ingehouden bij verlaten huurwoning?

Mijn partner en ik hebben vier jaar lang een woning gehuurd van kennissen. Er is 1500 euro borg betaald.
Bij de gezamenlijke inspectie werden een aantal gebreken vastgesteld: een verkleurd stuk muur, gebroken latten in de lattenbodem, slijtage van de bank en van de thermostaat in de douche, en een afgebroken schilfer van het keramieken aanrechtblad. De verhuurder heeft daarbij niet de verwachting uitgesproken dat wij deze zouden verhelpen. Desgevraagd zei de verhuurder dat we de borg terug zouden krijgen minus de eindafrekening van de energie.

Naderhand werden we via Whatsapp op de hoogte gesteld dat de gebreken toch erger waren dan gedacht, maar ook hier geen verzoek aan ons om de kosten te betalen. Bijna twee maanden na vertrek kregen we via Whatsapp een overzicht van de totale kosten: 1735 euro! Wederom zonder toelichting of verzoek, maar met de implicatie dat dit bedrag ingehouden zou worden op de borg. De verhuurder heeft dus op eigen initiatief alle gebreken verholpen door gewoon alles te vervangen en heeft ons niet de kans gegeven om de gebreken zelf te verhelpen.
Nu hadden we met alle plezier een deel van deze kosten willen dragen, maar dit viel ons nogal rauw op het dak. We hebben daarom per mail aan de verhuurder laten weten dat we strikt gezien alleen - verbaal - hadden afgesproken de energiekosten te betalen. Hierop antwoordde de verhuurder dat we in dat geval maar juridische actie moesten ondernemen. In een poging er nog samen uit te komen hebben we hierop gereageerd met het voorstel om samen om tafel te zitten om tot een kostenverdeling te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden, maar hier wordt al vier maanden ondanks herhaaldelijke verzoeken niet op gereageerd.

Nu zouden we graag juridisch toetsen wie er gelijk heeft. Wie zou ons kunnen helpen? Alvast hartelijk bedankt!

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag