Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Boetes voor winkeldiefstal?

Wij zijn samen tegelijkertijd op heterdaad betrapt op winkel diefstal. De keren daarvoor hebben wij 2 keer samen tegelijkertijd een diefstal gepleegd in dezelfde winkel waar wij niet op heterdaad betrapt zijn, maar wel op camera gezien is (zegt de winkelier). Wat ik begrepen heb is dat de winkelier alleen een schadevergoeding kan eisen voor een heterdaad. Nu hebben wij in totaal 4 boetes van 181,00. Ik heb begrepen dat je alleen bij een heterdaad opdraait voor een boete van SODA. En dat als je met z'n tweeën de diefstal pleegt tegelijkertijd samen dat als de schade door 1 van beiden is betaald, de verordening op de ander vervalt. Klopt dat?

Eerst moet er een onderscheid worden gemaakt tussen strafrechtelijke boetes, civiele boetes en onkostenvergoedingen. Strafrechtelijke boetes worden bepaald door het Openbaar Ministerie (OM) of de rechterlijke macht na een strafrechtelijk onderzoek. Civiele boetes worden uitgevaardigd door de winkelier, meestal op basis van een schadevergoedingsclausule in de algemene voorwaarden. Een onkostenvergoeding wordt meestal geëist ter compensatie van de tijd en kosten die de winkelier heeft gemaakt in verband met de diefstal.

In jouw geval heb je het over boetes die verstrekt zijn door een stichting genaamd SODA (Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling). Deze boetes worden door de winkelier uitgevaardigd via SODA om onkosten te dekken die veroorzaakt zijn door de diefstal, zoals beveiligings- en administratieve kosten.

Betreffende jouw vraag of de winkelier alleen een vergoeding kan eisen op het moment dat er sprake is van betrapping op heterdaad, dit klopt in zekere zin. Hoewel elke situatie afhangt van specifieke omstandigheden, is het in de praktijk vaak lastig voor een winkelier om een vergoeding te krijgen op basis van alleen camerabeelden, omdat het niet altijd mogelijk is om de identiteit van de dader nauwkeurig vast te stellen. Toch kan het OM beslissen om actie te ondernemen als het denkt voldoende bewijs te hebben.

Wat betreft jouw situatie waar je met z'n tweeën de diefstal tegelijkertijd hebt gepleegd, is het zo dat volgens de Nederlandse wet, meerdere personen verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor dezelfde daad. Dit betekent dat jullie beiden individueel aansprakelijk kunnen zijn voor de volledige vergoeding, ongeacht of de andere persoon al een deel heeft betaald.

Ik zou je adviseren om een jurist of advocaat in de armen te nemen om je verder te adviseren over jouw specifieke situatie. Dit is slechts een globaal overzicht op basis van de verstrekte informatie en kan afwijken van je daadwerkelijke situatie en daarbij horende rechten en plichten."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Duidelijk!! Dank voor uw antwoord.
Het rechtssysteem heeft (zoals ik uw antwoord leest) vertakkingen.
Het ligt er maar aan wat de situatie is.
Dan maar hopen dat de rechter goedgezind is.
Zal m'n beste hoedje opzetten.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag