Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Blijft situatie kind hetzelfde als ik overlijd?

Ik kom binnenkort te overlijden en heb een kind van 11 jaar. Dit kind woont samen met mij en mijn partner (zijn stiefvader). De biologische vader is wel in beeld, maar slechts af en toe spreken mijn kind en de vader met elkaar af. Er is geen omgangsregeling schriftelijk, maar ze zien elkaar voor een paar uurtjes één keer in de twee weken. Als ik overlijd, wil ik graag dat mijn kind bij zijn stiefvader blijft wonen. Ook wil ik dat de situatie met betrekking tot zijn biologische vader zo blijft als het is. In mijn testament heb ik mijn partner als voogd benoemd. Mijn vraag: moet mijn partner nog iets regelen om de situatie in stand te houden zoals deze nu is?

Op basis van de informatie die je hebt verstrekt, lijkt het erop dat je partner, als stiefvader van het kind, de meest logische persoon is om het voogdijschap op zich te nemen na jouw overlijden. Door je partner in je testament als voogd te benoemen, geef je aan dat je wilt dat hij de verantwoordelijkheid voor het opvoeden en verzorgen van je kind op zich neemt.

Echter, het feit dat de biologische vader nog in beeld is en sporadisch contact heeft met je kind, kan de situatie complexer maken. Als de biologische vader het niet eens is met het behoud van de huidige situatie, kan hij mogelijk proberen het voogdijschap te verkrijgen of omgangsregelingen te wijzigen.

Om ervoor te zorgen dat de situatie na jouw overlijden zo veel mogelijk blijft zoals jij dat wenst, is het raadzaam om een notarist te raadplegen. Deze kan je helpen bij het opstellen van een gedetailleerd testament en het nemen van de nodige juridische stappen om de intenties met betrekking tot het voogdijschap en de omgangsregelingen vast te leggen.

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat de rechter altijd het belang van het kind vooropstelt bij het nemen van beslissingen over voogdijschap en omgangsregelingen. Als de biologische vader een formele procedure start of bezwaar maakt tegen de huidige situatie, kan de rechter de zaak beoordelen en mogelijk een andere beslissing nemen dan wat in jouw testament is vastgelegd.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag