Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Binnenkort willen wij graag een nieuwe schuur bouwen. Wij hebben op dit moment een strook grond (iets minder dan een meter) in gebruik van de buurman dat grenst aan de muur van zijn schuur/voormalige bedrijfshal. Dit is al zeker 30 jaar in gebruik door de vorige bewoners van ons perceel. Deels vroeger als groentetuin en op een deel staat onze oude schuur. Mogen wij onze nieuwe schuur op deze grond bouwen of blijft deze eigendom van de buurman? Bij de aankoop van onze woning (2008) is over evt. verjaring niet gesproken bij de notaris. De vorige bewoners hebben mogelijk nog foto's van de oude situatie.

Beste vraagsteller,
ik meen dat u een beroep wil doen op verjaring,
Tot 1992 was dat beperkt mogelijk, Daarna is de wet gewijzigd en geldt in principe dat zonder toestemming van de eigenaar in bezit genomen onroerende zaken na ommekomst van 20 jaar kunnen leiden tot verkrijging van de onroerende zaak als men er een beroep op doet en er aan een aantal vereisten is voldaan.
In geen geval mag een andere reden kunnen worden aangenomen voor het in bezit nemen van de grond, bijvoorbeeld er zijn ooit afspraken over het gebruik genaakt. Dan is er namelijk sprake van goede trouw en kan de verjaring vrijwel geen rol spelen.
Het is dus zaak om goed vast te leggen, te weten en te kunnen bewijzen de afwezigheid van een gebruiksovereenkomst, al dan niet stilzwijgend , hoe het gebruik is aangevangen enz. U kan het feit laten inschrijven bij de notaris en uw buurman krijgt de gelegenheid te reageren op uw beroep op verjaring.

Beoordeel dit antwoord:

Nee, u mag niet 'zo maar' bouwen op andermans grond.

Ook niet als deze grond al jaren in gebruik is, zowel door u als door de vorige bewoners van uw huis. De wet gaat er vanuit dat iedereen zijn eigendommen zélf gebruikt, dan wel met instemming door een ander laat gebruiken of mag gebruiken. Bij bouwen op andermans grond moet u die instemming dus regelen - bijvoorbeeld door bij de notaris een recht van opstal vast te leggen.

Gaat u zo maar bouwen op andermans grond - zélfs al heeft u een bouwvergunning (dat heet tegenwoordig een omgevingssvergunning)- dan loopt u het risico dat de eigenaar van de grond eist dat u het gebouwde weer laat slopen. U kunt dus in een vervelende rechtszaak belanden.

Het is dus veiliger om (a) op eigen grond te bouwen (binnen de kadastrale grenzen) dan wel om (b) éérst in rechte vast te stellen wát uw eigen grond is, als u vindt dat u door verjaring eigenaar bent van méér grond dan het Kadaster nu aangeeft.

En het snelste gaat het allemaal als u met uw buren tot een oplossing komt. Dus: eerst praten, dan pas bouwen of rechtszaak beginnen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag