Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Bij VvE afdwingen verrichting herstelwerkzaamheden?

In de betonnen vloer in het appartement van mijn moeder is een lek vastgesteld door een lekdetectie centrale. De opstalverzekering van de de VvE betaalt de herstelwerkzaamheden niet, want er is geen gevolgschade. De VvE zegt dat de inboedelverzekering van mijn moeder het moet betalen, maar die betalen natuurlijk ook niet want er is geen schade. In teksten m.b.t. jurisprudentie uitspraken lees ik dat leidingen in de betonvloer (ook in de privégedeelten) onderdeel van een stelsel van leidingen in het gebouw zijn en niet zonder hak- of breekwerk bereikbaar zijn. Daarom zouden de leidingen op basis van de akte van splitsing als gemeenschappelijk moeten worden beschouwd. Om deze reden komen de kosten van herstel voor de VvE. Klopt dit? En hoe kan ik de VvE overhalen/dwingen om hun verantwoordelijkheid te nemen en de herstelwerkzaamheden te betalen. Het gaat om 17.000 euro en dat kan mijn moeder zelf niet betalen.

Het lijkt erop dat er voor de Vereniging van Eigenaren (VvE) een onderhoudsplicht en een verantwoordelijkheid geldt om gezamenlijke onderdelen van het complex te onderhouden. Als lid van de VvE, draagt iedere eigenaar bij aan de kosten van dit gemeenschappelijk onderhoud door middel van de VvE-bijdrage.

In jouw situatie, als herstelwerkzaamheden nodig zijn aan gemeenschappelijke delen van het gebouw (zoals het dak, gevel of fundering) die onder verantwoordelijkheid van de VvE vallen, zou de VvE in principe verantwoordelijk zijn voor de financiering en uitvoering hiervan.

Om de VvE hiertoe te bewegen, zou je eerst in gesprek kunnen gaan met het bestuur van de VvE of de kwestie aankaarten tijdens de Algemene Ledenvergadering. Het zou ook nuttig zijn om de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement van de VvE te controleren op regels en procedures omtrent onderhoud en herstelwerkzaamheden.

Als de VvE weigert actie te ondernemen, zou het mogelijk zijn om de kwestie voor te leggen aan de kantonrechter. De rechter kan de VvE eventueel dwingen om onderhoud uit te voeren. Het is raadzaam om in deze fase van het proces juridische hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij het opstellen van een dagvaarding of het vertegenwoordigen van je moeders belangen in de rechtbank. Houd er wel rekening mee dat dit kosten met zich mee kan brengen.

Het bovenstaande advies is gebaseerd op de algemene regels en procedures omtrent VvE's in Nederland. De specifieke omstandigheden van jouw zaak kunnen afwijken, dus het is zeker aanbevolen om een gesprek met een jurist of advocaat aan te gaan over deze kwestie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag