Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Bezwaar tegen omgevingsvergunning

Heeft bezwaar maken tegen een verleende omgevingsvergunning zin als een bouwplan van de buren past binnen het bestemmingsplan, voldoet aan het bouwbesluit en verordening, volgens de gemeente voldoet aan de redelijke eisen van de welstand? Maken we kans wanneer we de redelijke eisen van de welstand als bezwaar aanvoeren? Het betreft een garage van 14 meter lang en 6 meter hoog tegen onze erfgrens. 70% van onze erfgrens wordt hierdoor op deze hoogte bebouwd. Of staat het bestemmingsplan uiteindelijk boven alles?

Veel is afhankelijk van de gegevens in de aanvraag en de ter plekke geldende regels en het bestemmingsplan. Daarnaast kan ook een gemeente fouten en/of een verkeerde beoordeling maken. Daarom kan het soms verstandig zijn ook na te gaan of de aanvraag inderdaad voldoet aan het bouwbesluit e.d.

Indien u gronden heeft waardoor de aanvraag volgens u niet voldoet aan de redelijke eisen van de welstand dan kunt u die naar voren brengen. Vaak moet er dan sprake zijn van een situatie dat het voor niet-deskundigen evident moet zijn dat sprake is van een buitensporigheid in het uiterlijk die afbreuk doet aan de ruimtelijke kwaliteit van een gebied.

Onderstaand treft u een uitgebreide uitspraak aan waarin de afdeling Bestuursrechtspraak de vele punten langsgaat die kunnen meespelen.
ECLI:NL:RVS:2021:919

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen via mijn profiel als u nog vragen heeft of juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank, wij hebben voldoende informatie om ons te kunnen voorbereiden.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag