Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Bezwaar tegen beslissing DUO bij verjaring

In 2010 ben ik begonnen met afbetalen van mijn studieschuld. Destijds heb ik aangegeven dat ik het inkomen van mijn vriend niet mee wilde laten tellen voor het bepalen van mijn maandbedrag; hij had een veel hoger inkomen en we hielden onze financiën redelijk gescheiden. Ik wist dat de reguliere terugbetalingstermijn van 15 jaar verlengd zou worden, als je het inkomen van je partner niet mee laat tellen. Mijn relatie duurde tot in 2022.

Maar nu komt het: officieel zijn we nooit partner geweest. We zijn niet getrouwd geweest, geen geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract, geen kinderen, geen koophuis samen, geen toeslagpartner. Eigenlijk nu pas kom ik erachter dat je dan voor het DUO (en de wet) geen partner bent; ik had dus nooit hoeven opgeven dat ik het inkomen van mijn vriend niet mee wilde laten tellen. Dat is dus eigenlijk ten onrechte als zodanig door het DUO (destijds IBG) geregistreerd.
Daarover heb ik contact opgenomen met het DUO. Uit mijn dossier bleek dat alleen voor de jaren 2010-2012 én 2021 het inkomen van mijn partner niet is meegerekend (dat is wel een raadsel: ik kan me niet herinneren dat ik in de tussentijd iets anders heb doorgegeven over mijn relatiestatus, dan helemaal in het begin, maar goed). Dus mijn reguliere terugbetalingstermijn is verlengd met maar 4 jaar.
Toen was mijn vraag aan het DUO of deze 4 jaar verlenging nog kon worden teruggedraaid? Ik had immers officieel geen partner wiens inkomen ik mee had kunnen laten tellen, en de verlenging (al is het maar 4 jaar) is dus in mijn ogen onterecht. Nu wil het DUO de verlenging inkorten met 1 jaar (2021). Maar zij vinden het redelijk om de jaren 2010-2012 niet terug te draaien ivm een verjaringstermijn. Ik had zelf veel eerder aan de bel kunnen trekken, vinden zij en dat is hun beslissing.

Nu is mijn vraag: is dat terecht of is het zinvol om hiertegen bezwaar te maken, en zo ja, hoe dan?
Zij hebben toch ook een fout gemaakt? Alles wordt altijd gecontroleerd bij de Belastingdienst, maar mijn "partnerschap" niet. Of is dat te kort door de bocht?

Ik ben benieuwd naar uw advies.

Ter info: als ik mijn studieschuld zou blijven betalen, zal ik over ongeveer 3 jaar klaar zijn met betalen. Anders zou mijn restschuld (ongeveer 3500 euro) over een klein jaar worden kwijtgescholden.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag