Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Bezitter of eigenaar auto verantwoordelijk voor APK?

Na een geschil heeft een ander besloten de auto te houden en dus niet terug te geven aan de eigenaar. Eigenaar heeft langer gewacht en uiteindelijk is de APK verlopen. Is nu de eigenaar verantwoordelijk hiervoor of de nieuwe bezitter?

In dit geval is de bezitter een autobedrijf, welke heeft aangegeven de auto te 'houden'. Hij is dus niet de eigenaar zoals die bij het RDW staat geregistreerd.

Zowel de bezitter als de eigenaar kunnen verantwoordelijk zijn voor het verstrijken van de APK-meldingstermijn. Degene die de auto in gebruik heeft, en dus de auto 'bezit', heeft de verplichting om de auto op tijd te laten keuren. Dit betekent dat als het autobedrijf de auto in gebruik heeft genomen, zij de verplichting hebben de auto te laten keuren.

Echter, de juridische eigenaar van de auto (degene die als zodanig bij het RDW is geregistreerd) heeft ook een verantwoordelijkheid. De overheid stuurt altijd de herinneringsbrieven voor APK-keuringen naar degene die als eigenaar van de auto bij het RDW staat geregistreerd. Als deze persoon de auto niet langer in zijn bezit heeft, dan is het zijn verantwoordelijkheid om de nieuwe 'bezitter' van de auto te informeren over de naderende keuringsdatum.

In dit specifieke geval zou aan te raden zijn om contact op te nemen met het autobedrijf om te verduidelijken wie verantwoordelijk is voor de APK-keuring. Als de verantwoordelijkheid inderdaad bij het autobedrijf ligt, kunnen zij mogelijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele boetes of andere gevolgen van het niet naleven van de APK-verplichting. Echter, gezien de complexiteit van dit probleem zou het raadzaam kunnen zijn om juridisch advies in te winnen voor de specifieke situatie.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag