Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Betreft echtscheidingsconvenant.
Van de mediator een vrij 'uitgekleed' concept ontvangen. Had zelf via internet een uitgebreide, m.n. in het kader van Alimentatie Vrouw en Inkomen vrouw gevonden.
Artikelen die voor de partneralimentatieplichtige potentieel een basis bieden waarop teruggevallen kan worden, staan niet in het concept.

Ik doel dan op, in het kort;
- partneralimentatie vervalt indien vrouw gaat samenleven als waren gehuwd / registratie partnerschap;
- duur van betaling alimentatie (12 jaren);
- in geval vrouw eigen vermogen heeft van € (drempel), wordt het alimentatiebedrag verminderd met ..% (wat is reël percentage)?
- afrekening na ieder kalenderjaar, stukken zoals salarisstroken, belastingaangifte's, bankafschriften etc.etc.

Begrijp wel dat er sprake is van bestaand recht, maar wat als dit niet opgenomen wordt en m.i. er feitelijk zaken actueel zijn waarop ik meen dan in mijn recht te staan de alimentatie opnieuw te beoordelen?
Mijn gevoel zegt dat de mij nu belangrijk ogende artikelen in het convenant opgenomen dienen te worden, ongeacht of de advocaat of mediator hier een toegevoegde waarde in ziet.

Graag uw advies, waarvoor dank.

Wat voor u van belang is dat in het echtscheidingsconvenant niet een niet-wijzigingsbeding wordt opgenomen. Indien in de toekomst sprake is van gewijzigde omstandigheden kunt u alsdan een wijziging bespreken en indien nodig een wijziging afdwingen (via de daartoe geëigende verzoekschriftprocedure bij de rechtbank.

Beoordeel dit antwoord:

Het echtscheidingsconvenant is een overeenkomst tussen u en uw (ex)partner. Als u daarin artikelen opgenomen wenst te hebben, kunt u dat voorstellen..
De eerste twee punten die u opsomt (samenleven en duur) staan in de wet en hoeven niet verplicht nogmaals in een convenant te worden opgenomen. Dat mag uiteraard wel.
Het verminderen van het alimentatiebedrag met een vast percentage is niet gebruikelijk. Indien u dat wenst, dient dat tijdens de mediation besproken te worden. Als uw (ex)partner daarmee instemt, kunt u een percentage afspreken.
Afrekening na ieder kalenderjaar is niet van toepassing. Er wordt immers maandelijks betaalt en niet achteraf gecontroleerd of het alimentatiebedrag na een jaar nog correct is. Bovendien zijn niet alle wijzigingen (zoals een lichte loonstijging) een wijzigingsgrond voor de alimentatie.
Ik adviseer u dan ook uw punten aan de mediator voor te leggen, zodat deze tijdens de mediation besproken kunnen worden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag