Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Betekenis 'vrij van successierechten'?

Wij, mijn twee zussen en ik hebben het huis van onze ouders geërfd. In het testament staat: legateer ik aan mijn drie dochters gezamenlijk, ieder voor een gelijk deel met toepassing van de wettelijke regels van plaatsvervulling voor die van aanwas, vrij van successierechten: het huis [adres].
Het gaat me om de uitleg van het laatste deel: 'met toepassing van de wettelijke regels van plaatsvervulling voor die van aanwas, vrij van successierechten'
Wat betekent dit voor ons in de praktijk? En hoe moeten we daarmee omgaan in de aangifte erfbelasting?

Het zijn twee verschillende bepalingen.
met toepassing van de wettelijke regels van plaatsvervulling wil zeggen dat als een legataris (dat zijn u en uw zussen) ten tijde van het openvallen van de nalatenschap is overleden, de kinderen van die overledene de plaats innemen van die overledene.
vrij van successierecht wil zeggen dat de erfbelasting die u zou moeten betalen over het legaat voor rekening van de erfgenaam komt. In de aangifte erfbelasting moet dit "vrij van successierecht "worden vermeld. Daardoor wordt de verkrijging (de waarde van het verkregene) opgehoogd met de verschuldigde erfbelasting daarover.

Beoordeel dit antwoord:

het uitrekenen van de uiteindelijke waarde van het legaat is nog al een rekenklusje, dat vergat ik te zeggen.

Dat kan ik eventueel wel voor u doen. mail dan aan vanderkolk@arsjuris.nl.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag