Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Betekenis 'in het belang van het kind' bij testamentair bewind?

Ik word binnenkort testamentair bewindvoerder over de erfenis/legaten van 4 minderjarige kinderen, totdat zij 23 jaar zijn. In het testament staat dat ik in het 'belang van het kind' eventueel wel geld kan (uit)geven vóórdat zij de 23-jarige leeftijd hebben bereikt (er zit geen BEM clausule op). Ik zal elk jaar rekenschap en verantwoording afleggen aan de kinderen en hun wettelijk vertegenwoordigers en eens in de vijf jaar (en wanneer het bewind eindigt) aan de kantonrechter. Het is mij echter niet duidelijk wat 'in het belang van het kind' juridisch gezien precies inhoudt en het wordt in het testament niet nader beschreven. In het burgerlijk wetboek vind ik er niets concreets over. Ook heeft de erflater mij geen duidelijke/eenduidige instructies gegeven over waar het geld aan besteed mag worden.
Graag uw advies over wat deze term precies inhoudt.

"In het belang van het kind" is een term die veel wordt gebruikt in het familierecht en het erfrecht, met name in de context van bescherming van rechten en belangen van minderjarigen. Echter, een concrete, uniforme juridische definitie van deze term bestaat niet.

In het algemeen wordt hiermee bedoeld dat de acties of beslissingen die genomen worden zodanig moeten zijn dat zij bijdragen aan het welzijn en de ontwikkeling van het kind. Oftewel, het moet gaan om zaken die het kind ten goede komen. Denk bijvoorbeeld aan uitgaven voor opleiding, verzorging, huisvesting of andere noodzakelijke levensbehoeften.

Als bewindvoerder heb je een grote verantwoordelijkheid en discretie bij het bepalen wat in het belang van de kinderen is. Je zult steeds moeten overwegen of bepaalde uitgaven gerechtvaardigd zijn op basis van de behoeften en belangen van de kinderen.

Het is altijd aan te raden om bij twijfel of onduidelijkheden juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde jurist of advocaat die ervaring heeft op het gebied van erfrecht en testamentair bewind. Zij kunnen je specifiek en gedetailleerd advies geven op basis van het testament en de specifieke omstandigheden van de minderjarige kinderen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag