Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Betekenis erfdienstbaarheid van opvaart.

Wat zijn de rechten van eigenaar en gebruiker als er in een koopovereenkomst van een woning "erfdienstbaarheid "staat en in de akte van levering.

Erfdienstbaarheid van opvaart naar de achterzijde van zijn perceel over de thans bestaande opvaart."

Voor zover in bovengenoemde bepalingen verplichtingen voorkomen welke verkoper verplicht is aan koper op te leggen, doet hij dat bij deze en wordt een
en ander bij deze door koper aanvaard. Voor zover het gaat om rechten die ten behoeve van derden zijn bedongen, worden die rechten bij deze tevens door verkoper voor die derden aangenomen.

Erfdienstbaarheid is een lastige juridische materie, maar in het kort betekent het dat een perceel (het dienende erf) een bepaalde last moet dragen ten behoeve van een ander perceel (het heersende erf). In het geval van een erfdienstbaarheid van opvaart, betekent dit dat de eigenaar van een bepaald perceel (dienend erf) het recht verleent om over zijn perceel te varen naar een ander perceel (heersend erf).

Op grond van Nederlands recht zijn de rechten en verplichtingen verbonden aan de erfdienstbaarheid over het algemeen opgenomen in de akte van vestiging, en soms ook in het kadaster. De rechten kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het recht om over of langs het dienende erf te varen, terwijl de plichten de mate waarin dit recht kan worden uitgeoefend kunnen beperken, bijvoorbeeld met betrekking tot de tijden waarop of de wijze waarop.

Wat betreft de rechten en verplichtingen van de koper en verkoper, kan ik je adviseren om te onderzoeken wat er in de specifieke bedingen van de koopovereenkomst en de akte van levering staat. Deze documenten vormen de juridische basis voor de erfdienstbaarheid en kunnen specifieke rechten en verplichtingen bevatten. Bijvoorbeeld, in de door jou geciteerde passage wordt gesproken over verplichtingen die de verkoper moet opleggen aan de koper en rechten die ten behoeve van derden zijn bedongen. Het kan nuttig zijn om hierover juridisch advies in te winnen.

Echter, het is ook belangrijk te weten dat erfdienstbaarheid eeuwigdurend is. De verkoper kan dit niet eenzijdig wijzigen of opheffen. Enkel als beide partijen ermee instemmen, of de erfdienstbaarheid is niet meer relevant of nodig, kan deze worden opgeheven.

Ik raad je daarom aan om contact op te nemen met een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in het vastgoedrecht of erfdienstbaarheid om een ​​specifiek advies te krijgen op basis van jouw situatie en de genoemde documenten.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag