Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Betalingsmethode blokkeren voor specifieke klant

Mag een bedrijf een betalingsmethode blokkeren (Klarna) voor een specifieke klant vanwege te veel retourneringen in verband met co2 uitstoot?
Er is geen sprake van financiƫle problemen of achterstanden met de betaling.

Het is in principe aan een bedrijf zelf om te bepalen welke betalingsmethoden het aanbiedt. Het blokkeren van een specifieke betalingsmethode voor een specifieke klant kan mogelijk zijn, zolang dit niet leidt tot discriminatie of oneerlijke handelspraktijken.

Het verbod op discriminatie betekent in dit geval dat een bedrijf niet op ongeoorloofde wijze onderscheid mag maken tussen klanten. In deze situatie wordt het onderscheid echter niet gemaakt op grond van een verboden kenmerk zoals ras, geslacht of religie, maar op grond van gedrag (veelvuldig retourneren van producten).

En wat betreft oneerlijke handelspraktijken, zou dit aan de orde kunnen zijn als de handelswijze van het bedrijf in strijd is met de vereiste professionele zorgvuldigheid, en het economische gedrag van de gemiddelde consument die het bereikt of op wie het gericht is of waarschijnlijk bereikt, wezenlijk verstoort of kan verstoren.

Gezien de specifieke omstandigheden in deze kwestie (veelvuldig retourneren van producten en zorgen om CO2-uitstoot), en omdat er geen sprake is van financiƫle problemen bij de klant, lijkt er geen sprake te zijn van oneerlijke handelspraktijken.

Houd er echter rekening mee dat dit een algemene beoordeling is gebaseerd op de informatie die je hebt gegeven, en dat het verstandig zou kunnen zijn om specifiek juridisch advies in te winnen om de precieze implicaties voor jouw situatie te begrijpen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag