Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Betaling loon bij ziekte.

Er zijn behoorlijk wat regels van toepassing met betrekking tot het betalen van loon als een werknemer ziek is. De meeste regels zijn redelijk duidelijk, maar ik loop tegen een grijs gebied aan waar het gaat om langdurig zieke werknemers, waar ik niet echt een goed antwoord op kan vinden, en ik hoop dat u hierin kunt adviseren.
Standaard is de regel dat bijvoorbeeld wachtdagen slechts 1x gebruikt kunnen worden per ziekte periode, en dat een ziekte periode pas afloopt als de werknemer vier weken volledig hersteld is.
Een andere regel, is dat bij langdurige ziekte, het eerste jaar altijd minstens het minimumloon betaald moet worden, maar dat het tweede jaar het 70% van het salaris kan zijn, ook als dit beneden het minimumloon is. Als er nu een werknemer is die consequent elke vier weken wel ergens een dag ziek is, en dus eigenlijk nooit de cyclus doorbreekt om weer wachtdagen te kunnen gebruiken, mag de werkgever dan ook als dat een jaar zo geweest is die enkele dagen gaan tellen als dat de werknemer voor het tweede jaar ziek is, en dus de dagen van ziekte beneden het minimumloon betalen?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag