Consument, Verzekering, Schade
Particulier
Betalen energienota zonder waarschuwing?
Zij sturen in november altijd een jaaroverzicht van wat wij verbruikt hebben en dit jaar hebben wij dit ook ontvangen.
Ook krijgen wij maandelijks een overzicht van ons verbruik en kunnen wij aan de hand van dat overzicht bepalen of wij ons maandbedrag verhogen of verlagen omdat wij een variabel contract hebben. Wij zagen begin dit jaar dat we een hoog verbruik hadden en dit ver boven ons maandbedrag uit kwam. Wij hebben daarom ook besloten om toen direct contact op te nemen met de energieleverancier. In dit gesprek heb ik gevraagd of het nodig is om het maandbedrag te verhogen of dat dit verrekend wordt met het prijsplafond wat begin dat jaar was aangekondigd door de overheid. De energieleverancier zei toen dat dit niet nodig was en dat dit verrekend wordt met het jaaroverzicht en we ons dus echt GEEN zorgen hoefden te maken. Toch besloot mijn man om later dat jaar weer contact op te nemen, omdat hij zich hier wel zorgen over maakte. Natuurlijk is het geen probleem als we iets bij moeten betalen maar dit moet niet teveel worden. Tijdens het telefoon gesprek met mijn man gaf de energieleverancier weer aan dat we ons geen zorgen hoefden te maken en dat dit uiteindelijk wel goed kwam. Nu is het geval dat wij vandaag (14/11) het jaaroverzicht hebben ontvangen en ze van ons verwachten dat wij 1151,89 euro moeten bij betalen. Dit komt natuurlijk koud op ons dak vallen, omdat ze ons hebben verteld dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Na telefonisch contact te hebben opgenomen en via de mail kwam het erop neer dat het onze eigen verantwoording is om het maandbedrag te verhogen en dat het dus niet uitmaakt dat ze tijdens het telefoongesprek eerder dit jaar hebben gezegd dat we hier echt geen zorgen om hoeven te maken. Dit is een bedrag die je niet zomaar ophoest in deze huidige periode waarin alles al zo duur is en we vragen ons af of zij dat zomaar mogen doen en wat wij hier aan kunnen doen?
Natuurlijk begrijp ik dat je je zorgen maakt over het betalen van een rekening die je niet verwachtte. Het is belangrijk dat je weet waar je rechten en mogelijke stappen liggen, zodat je heldere en verstandige beslissingen kunt nemen.
Allereerst, als je het niet eens bent met een ontvangen rekening, heb je het recht om te protesteren. Dit doe je door een bezwaarschrift te sturen naar de organisatie of persoon die de rekening heeft uitgegeven. Het is belangrijk om in dit bezwaarschrift duidelijk uit te leggen waarom je het niet eens bent met de rekening. Bovendien moet je het bezwaar maken binnen de termijn die gesteld is door de organisatie of binnen een redelijke termijn na ontvangst van de rekening.
Daarnaast kun je de mogelijkheid om te betalen in termijnen aanvragen. De kans hierop is afhankelijk van de organisatie of het bedrijf dat de rekening heeft uitgegeven. Sommigen staan dit toe, anderen niet. Het is aan te raden om direct contact op te nemen met de organisatie of het bedrijf om deze mogelijkheid te bespreken.
Met betrekking tot het erop vertrouwen dat je je geen zorgen hoeft te maken, moet je altijd oplettend zijn met juridische en financiƫle zaken. Als de organisatie of het bedrijf je heeft verzekerd dat je je geen zorgen hoeft te maken, is het always goed om bewijs van deze belofte te verkrijgen, zoals schriftelijke correspondentie of een opgenomen gesprek.
Het niet betalen van een rekening kan ernstige gevolgen hebben, zoals late betalingstoeslagen, schade aan je kredietwaardigheid en mogelijke gerechtelijke stappen. Het is daarom belangrijk dat je, zelfs als je het niet eens bent met de rekening, actie onderneemt om deze zaken te voorkomen. Dit kan betekenen dat je moet betalen terwijl je het bezwaar ingediend hebt, of een betalingsregeling treft.
Houd er rekening mee dat hoewel dit een algemeen advies is, je situatie specifiek kan zijn en kan variƫren. Het is raadzaam om persoonlijk juridisch advies in te winnen over je situatie. Zo kun je de best mogelijke stappen nemen om jezelf te beschermen en te zorgen voor de best mogelijke uitkomst.