Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Betaalt VVE de kosten van lekkage?

In ons appartement hebben wij een thermopeen raam lek aan de voorgevel.
Vallen deze kosten onder de opstalverzekering, kosten voor VVE of voor eigen rekening?

De verdeling van de kosten voor lekkageschade hangt af van de oorzaak van de lekkage en de plek waar de lekkage is ontstaan.

Als de lekkage is ontstaan in een gedeelte van het gebouw dat tot de gemeenschappelijke gedeelten behoort, dan is de Vereniging van Eigenaren (VvE) in principe verantwoordelijk. De VvE hoort een opstalverzekering te hebben afgesloten die dekking biedt voor dit soort situaties, waardoor de kosten voor de herstelwerkzaamheden in beginsel door de verzekeraar van de VvE worden vergoed.

Is de lekkage daarentegen ontstaan in een privégedeelte van een appartement en is deze lekkage niet te wijten aan achterstallig onderhoud van de gezamenlijke gedeelten, dan zijn de kosten in beginsel voor rekening van de eigenaar van dat appartement. Het is dan ook raadzaam voor individuele appartementseigenaren om naast de opstalverzekering van de VvE ook een eigen inboedelverzekering af te sluiten die dekking biedt voor dit soort situaties.

Dit is echter slechts een algemeen advies. Voor een gedetailleerder advies specifiek voor uw situatie kunt u het best contact opnemen met een jurist of advocaat. Zij kunnen u beter informeren en adviseren op basis van de specifieke omstandigheden en het huishoudelijk reglement van de VvE.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag