Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Beste vrouw, heer, mijn ex-partner, sinds oktober, deed mij vanavond de mededeling dat ze het huis in duitsland, waarin we met ons kind nu wonen, gaat verkopen. Het staat op haar naam.
Verder wist ze te melden dat ze onze zoon meeneemt naar Frankrijk om daar te gaan samenwonen, met wie ze al bijna drie jaar vreemd gaat.
We hebben geen samenlevingscontract en zijn niet gehuwd geweest - alles in goed vertrouwen. Wel heb ik het kind bij geboorte aanvaardt. We hebben allen de nederlandse nationaliteit. Zij werkt in Nederland en ik parttime in duitsland.

Ik schrok enorm van haar mededeling en vraag me nu af, waar ik sta. Gaat het hier om Duits recht, of Nederlands recht? Waar heb ik überhaupt recht op betreffende de opvoeding van onze zoon, die negen jaren jong is.

Naar mijn mening gaat hier om Nederlands recht omdat u beiden Nederlands bent. U dient te zorgen dat u gezag krijgt over dit kind om te voorkomen dat de moeder ( met eenhoofdig gezag) het kind meeneemt naar Frankrijk wat onder gezag zou worden bestempeld als internationale kinderontvoering. Europees is afgesproken dat het in kinds belang is dat het niet mag worden weggehaald uit zijn sociale omgeving, daar waar hij geworteld is, naar school gaat, vrienden heeft enz. Recht om omgang behoud u wel.
Ik raad u aan een gespecialiseerd familierecht advocaat ( Duits/Nederlands)

Beoordeel dit antwoord:

Dit is ingewikkeld: Volgens mij is Nederlands recht van toepassing – maar het kantongerecht („Amtsgericht“) aan uw woonplaats is bevoegd. Dus moet een Duits rechtbank een beslissing volgens Nederlands recht nemen!

Beoordeel dit antwoord:

Volgens mij is in uw zaak Duits recht van toepassing. Dit volgt uit het Haager Kinderrechtsuebereinkommen. Bepalend is waar een kind zijn gewone verblijfsplaats heeft..
In Duitsland hebt u als vader in prinzipe het recht het gezamelijke gezag aan te vragen. Dit wordt alleen geweigerd indien het niet in het belang van het kind is. U kunt bovendien proberen om uw expartner door de rechtbank te laten verbieden uw zoon mee naar Frankrijk te nemen. Of dit in uw situatie success zal hebben, kan ik helaas zonder meer informatie niet inschatten.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag