Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste specialisten,

De vraag gaat over de mogelijke verantwoordelijkheid van een VVE ingeval een appartement eigenaar op de begane grond een stuk gemeentegrond, aangrenzend aan het appartement, zich toeeigent.

Is de VVE op enige manier aansprakelijk voor schade of andere zaken gerelateerd aan deze toegeeigende gemeente grond?

En wat als de appartementeigenaar dit stuk grond bebouwd en er na meer dan 20 jaar nog staat. Is de grond dan op basis van verjaring eigendom van de appartement eigenaar, of van de VVE. Er is immers geen sprake van splitsing van recht.

Vriendelijke groet.

Nee dat is zo maar de eigenaar van het appartement is de persoon die onrechtmatig de grond van een ander in bezit neemt. Hij dient zich dan niet te beroepen op verkrijgende verjaring van een erfdienstbaarheid maar van het volle eigendomsrecht. De VvE speelt ,m.i geen rol.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de snelle reactie!


Reactie van de vraagsteller

Toch nog een vraagje. Stel dat er een ongeluk gebeurt op het stukje toegeƫigende grond. Is dan de VVE niet alsnog aansprakelijk in verband met nalatigheid, omdat de VVE deze ingebruikname niet had mogen goedkeuren of er op had moeten toezien dat het veilig is?

Vriendelijke groet


De VvE heeft naar mijn idee geen aansprakelijkheid want zij zijn niet verantwoordelijk te houden voor onrechtmatige daden die een van hun eigenaren op zijn geweten heeft. U kunt zich dat het beste voorstellen als het betreffende stukje grond verderop zou liggen uit het zicht en niet naast het appartementengebouw. Of dat de eigenaar een andere onrechtmatige daad begaat. Ook interne regels kunnen niet verdere reiken dan het behoud en de belangen van gemeenschappelijke en prive gedeelten voor zover van invloed op de gemeenschappelijke.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag