Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Beste Rechtswinkel,

Mijn vrouw is een Amerikaans staatsburger (ikzelf Nederlands), en momenteel wonen wij nog apart van elkaar: ik in Den Haag, zij in de VS. Aan het einde van dit jaar is zij klaar met haar studie, en wil zij in Nederland komen wonen en werken, om bij mij te zijn.

Mijn vraag is: wat moet zij doen om hier te kunnen werken, en wat kan zij nu, vanuit New York, al doen ter voorbereiding.

Ter vergelijk: in het omgekeerde scenario zou ik een 'green card' aanvragen vanuit NL, een proces dat enige maanden tot ruim een jaar kan duren, dus dat zsm in gang zou moeten worden gesteld. Is er een zelfde proces dat zij vanuit de VS al kan starten?

Enkele gegevens: wij zijn getrouwd in 2013 in de VS. Ik heb sindsdien mijn huwelijkse staat in de GBA succesvol aangepast tot "getrouwd", op basis van onze huwelijksakte (+ apostille). Ik meen dat daar ook een M46 verklaring bij gemoeid is geweest, maar dat weet ik niet zeker.

Alvast hartelijk dank voor jullie hulp.

Met vriendelijke groet,

W.

Uw vrouw moet in Nederland een MVV aanvragen. De voorwaarden daarvoor vindt u hier:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/immigratiehttp://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/immigratie

Beoordeel dit antwoord:

Anders dan mijn collega meen ik dat u voor uw Amerikaanse vrouw geen MVV nodig heeft. Zij kan zonder visum naar Nederland komen. Er is een Vriendschapsverdrag tussen Nederland en Amerika. Hier in Nederland dient zij wel een verblijfsvergunning aan te vragen bij de IND voor verblijf bij Nederlandse echtgenoot en zich in te schrijven op uw adres. U dient te voldoen aan de middelenvereiste van de ind. Zij kan er ook voor kiezen op grond van het Vriendschapsverdrag een zelfstandige verblijfsvergunning te verkrijgen indien zij hier te lande arbeid als zelfstandige wil verrichten. Dankzij het Verdrag zijn de eisen hiervoor gunstiger dan voor meeste andere buitenlanders.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag