Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste Rechtswinkel,
medio november 2012 ben ik verhuisd naar een woning waar ik oorspronkelijk met mijn inmiddels ex-vriendin in zou gaan wonen. Wij hebben 2 maanden voor de verhuizing een huurcontract getekend en daar ook gedeeld de kosten voor betaald. Mijn ex-vriendin was vlak voor de verhuizing bij haar familie/vrienden in Griekenland waar zij oorspronkelijk ook vandaan komt. Een week voor de verhuizing liet zij via facebook weten niet meer terug te komen. Nu twee maanden verder heb ik meerdere spullen van haar teruggestuurd, maar staan er nog steeds een aantal zaken van haar hier. Ik heb de energie en motivatie niet meer om deze spullen terug te sturen en zie verder ook geen juridische verplichting om dat te doen. Zij dreigt nu met een advocaat om mij deze spullen terug te laten sturen en om het voorschot vh huurcontract ook terug te laten betalen. In de afgelopen 2 maanden heb ik zelf de huur betaald omdat ik niet afhankelijk van haar wilde zijn. Aangezien zij is weggegaan (eigenlijk niet is teruggekomen uit Griekenland) en er ook geen contract is getekend rondom deze spullen, lijkt het mij dat zij hierover geen juridische aanspraak kan maken. Het lijkt mij eerder dat ik meer recht van spreken heb omdat zij contractbreuk heeft gepleegd door niet mee te willen betalen aan het huurcontract en omdat zij niet is teruggekomen. Zij beweerd, volgens haar advocaat, dat het huurcontract voor haar niet geldig is omdat het in het Nederlands is opgesteld. Moet ik in deze situatie afwachten wat op mij afkomt of moet ik zelf de eerste stap zetten ter verduidelijking/verdediging van mijn rechten?
Alvast bedankt.

Beste vraagsteller,
heeft uw ex vriendin een Griekse advocaat, want iets anders kan ik me eigenlijk niet voorstellen gezien het taalargument. Als zij op het huurcontract staat vermeldt heeft ze zich verplicht om te huren en mee te betalen aan de huur. Ik zou de door haar betaalde borg verrekenen met de bedragen die u van haar- uit hoofde van het huurcontract- te goed heeft( dan heeft ze nog geluk), maar u moet haar spullen terugsturen tenminste als zij u bij voorbaat verzendingskosten vergoedt. U mag mij de brief van de advocaat vrijblijvend sturen ter bestudering. U kunt mij benaderen via de direct contact knop.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,

1. U bent niet verplicht spullen terug te sturen naar Griekenland.
2. Deze spullen blijven evenwel haar eigendom. Ze mag ze dus wel komen ophalen. Maar: U dient dit niet direct te doen, omdat U wellicht nog een vorderingsrecht op haar hebt.
3. Ik zie niet in waarom de overeenkomst niet rechtsgeldig zou zijn voor haar. Heeft mevrouw wel de Nederlandse nationaliteit? Of verbleef ze in ieder geval rechtmatig in Nederland?
4. Omdat er aan de andere kant al een advocaat zich heeft gemeld, zou ik niet langer wachten en zelf ook deskundige bijstand inschakelen.

Een deskundige via deze site kan U wellicht op weg helpen en anders wellicht het juridisch loket.

Met vriendelijke groet,

mr. J. Wassink

Beoordeel dit antwoord:

aanvulling: vraagsteller, heeft een bewaarplicht voor deze spullen en indien de eigenaar de spullen wil ophalen moet hij daaraan meewerken. Omdat in dit geval de eigenaar in Griekenland woont en zij heeft aangegeven de spullen terug te willen houdt de bewaarplicht op en moet er aan levering worden meegewerkt. De levering moet aan de zijde van de bewaarder kosteloos plaatsvinden maar er is wel degelijk sprake van een meewerkplicht. Een tip voor de bewaarder zou nog zijn eventuele zaken onder zich te houden als hij meent zelf nog iets te goed te hebben van de eigenaresse totdat er een finale overeenkomst is gemaakt tussen partijen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

@ Monique: Ja haar advocaat is Grieks. Ik heb geen brief oid ontvangen van haar advocaat, dit heeft ze me verteld. Over de exacte specificatie van betaling moet ik het huurcontract opzoeken, dat weet ik zo niet uit mijn hoofd.
@ Joop: mevrouw heeft geen Nederlandse nationaliteit, maar was wel ingeschreven in de GBA (heeft iets meer dan een jaar in Nederland gewoond). Overigens heeft ze mij toestemming gegeven om haar uit te laten schrijven, wat inmiddels ook is voltooid.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag