Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste rechtswinkel,
Ik wil graag een dakraam plaatsen in het dak van mijn zolder. Ik heb een huurhuis dus ik heb mijn verhuurder gevraagd om toestemming. Hij heeft het overlegd met zijn compagnon en mij laten weten dat hij geen toestemming geeft. Toen ik om een bel-afspraak vroeg voor nadere uitleg was het antwoord: omdat hij geen zin had om toestemming te geven. Hij heeft andere dingen aan zijn hoofd.
Voor mij is het erg belangrijk om de zolder klaar te maken als kantoor zodat ik en mijn man kunnen werken in deze periode.
Mijn broer die ook jurist is heeft aangeraden om gewoon het dakraam te plaatsen zonder er verder nog een woord aan vuil te maken. Hij zegt dat ik voor de rechter altijd in mijn gelijk zal staan omdat ik het huis meer waard maak door een dakraam te plaatsen. Ik wil graag van u weten of er een kans bestaat dat ik mijn huis zal verliezen als ik toch verder ga met mijn plannen zonder toestemming van de huisbaas. Kunnen ze me eruit gooien op grond hiervan?
Hartelijk dank, ik hoor graag van u!

Nou, geen jurist durft 100% gelijk te geven aan uw zijde, maar u kunt de rechter vragen om vervangende toestemming. Het argument van verhuurder kan ik me ook wel voorstellen. er zijn veel problemen. Uw huis verliezen kan in deze periode niet, duurzame objectieve verbetering is wel een reden om uw verzoek toe te kennen. Maar ik denk dat een huurrecht specialist met een schrijven verhuurder wel kan overtuigen omdat hij/zij het juridisch maakt plus de mogelijke gevolgen opsomt en u laat zien dat u het werkelijk meent door een rechtskundig adviseur in te huren. Neemt u daartoe contact met mij op via email?

Beoordeel dit antwoord:

Het is in Nederland niet zo makkelijk om een huurder het huis uit te zetten. Maar als u ondanks een expliciet 'nee' toch een dakraam laat plaatsen staat de verhuurder natuurlijk wel sterk, mocht hij uw vertrek bij de rechter willen eisen. Dat een huis meer waard zou worden door een dakraam is helemaal niet zeker en bovendien niet uw zaak, dus dat argument helpt u niet.
Maar waarom meteen met gestrekt been er in?
U kunt beter ingaan op de reden voor de weigering van de verhuurder om er serieus over na te denken, namelijk dat hij wat anders aan zijn hoof heeft. U zou hem een brief kunnen sturen met uw redenering (en neem dan meteen dat argument van de waardestijging even mee), uitleggen hoe u alle zorgen uit zijn handen neemt en overleggen of het helpt wanneer u een gedeelte van de kosten voor uw rekening neemt. Vraag of hij binnen twee weken wil reageren omdat u dringend een thuiswerkplek nodig heeft. Als hij er verder geen last van heeft, zal hij vast niet dwars blijven liggen. En zo wel, dan kunt u alsnog juridisch vuurwerk inschakelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag