Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste rechtswinkel,

Ik heb na het accepteren van een huurwoning (middels acceptatieformulier), maar vóór het tekenen van de huurovereenkomst, besloten af te zien van huur van deze woning, omdat ik een andere woning heb gevonden.
De woningbouw zegt mij dat ik nu de huurovereenkomst toch moet tekenen, en vervolgens direct weer kan opzeggen met een maand opzegtermijn, en zo dus een maand de nieuwe huurder zal zijn.

Kunnen ze mij verplichten om het huurcontract (en bijlages) te ondertekenen? Op het acceptatieformulier staat vermeld dat als je na het accepteren van een woning toch afziet van de woning, je een vergoeding moet betalen van maximaal een maand huur (en dat begrijp ik, omdat zij huurinkomsten missen doordat de woning langer leeg staat), maar er staat niet dat je door het tekenen van het acceptatieformulier vervolgens ook verplicht bent dan ook de huurovereenkomst te tekenen (en dus daadwerkelijk de woning te gaan huren).
Dus nu ik afzie van de woning ben ik de woningbouw weliswaar een bedrag verschuldigd, maar ik vraag me af waarom ik dan ook verplicht zou zijn de huurovereenkomst gaan tekenen (en dus voor een maand officieel de huurder te zijn) en wat daar de consequenties van zijn. De woningbouw zegt dat ik ertoe verplicht ben, omdat dat de regels zijn nu ik al ja heb gezegd en ik de overnames (oa zonwering) al onderling geregeld heb met de vorige huurder.

En wie is er nu eigenaar/verantwoordelijk voor de overnames (en voor het weghalen ervan mocht de volgende huurder de overnames niet willen), nu ik afzie van de woning? Ben ik dat, of de vorige huurder (met wie ik onderling al geregeld had), of de woningbouw? En maakt het daarbij verschil of ik de huurovereenkomst al dan niet teken? Als ik geen huurder word omdat ik afzie van de woning en de huurovereenkomst niet onderteken, kan ik dan nog wel verantwoordelijk worden gesteld voor de overnames?
Ik vermoed dat de woningbouw om die reden wil dat ik het huurcontract onderteken, zodat ik verantwoordelijk kan worden gehouden voor de overnames. Eén van de bijlages van de huurovereenkomst die ik dan zou moeten ondertekenen gaat over de overnames.

Mijn vraag is dus: waartoe ben ik wel en niet verplicht (huurovereenkomst tekenen, tekenen voor de overnames, weghalen overnames indien een volgende huurder deze niet wil hebben), nu ik wil afzien van deze huurwoning?

Na acceptatie ontstaat een overeenkomst die afdwingbaar is. Dus zeker na ondertekening want in dat geval is er ook bewijs aanwezig. Een maand opzegtermijn is redelijk maar u kunt zich verweren door te stellen dat de huurmarkt zo is dat de verhuurder de woning direct opnieuw verhuurd zonder schade te lijden dus hij zichzelf zou verrijken als hij een extra maandtermijn ontvangt . Om die reden zou ik zeker niet tekenen. Wie iets van een ander vordert dient actie te ondernemen, dat gaan ze niet doen en in het geval ze het wel gaan doen kunt u zich verweren , 1) geen overeenkomst want geen bewijs 2) geen schade. Komt het tot een conflict dan wil ik u wel helpen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag