Wonen, Buren
Particulier
Recent is mijn vriendin bij mij komen inwonen. Er speelt echter een probleem op met de parkeergelegenheden. Het zit namelijk zo dat ik de oprit naast mijn garage wens te gebruiken als parkeerplaats voor haar wagen. Tot nu toe heb ik deze oprit vrijwel nooit gebruikt voor een wagen, aangezien ik mijn eigen auto in de garage parkeer. Mijn buren parkeren hun auto's op de parkeerplaats voor hun terrein. Een van de auto's staat daardoor ruim met de helft over mijn oprit dat dus feitelijk gezien mijn eigendom is, maar aangezien ik tot nu toe die oprit niet gebruikte als parkeerplaats voor een auto, heb ik dit steeds gedoogd. Als de hierboven geschetste situatie van toepassing is, kan de auto van mijn vriendin niet op mijn oprit omdat deze er dan niet langs kan door de geparkeerde auto van mijn buurman.
Ik heb getracht op een correcte manier de buren te wijzen op het feit dat de vermelde situatie niet meer wenselijk is. Zij hebben echter twee stellingen, de eerste is dat zij beweren dat de auto's op hun eigen terrein staat geparkeerd en dat het nu eenmaal niet anders is dat een van de auto's daardoor op mijn eigen terrein staat. Dan komen we gelijk aan de tweede stelling, want ze vinden het raar dat ik hier nu ineens een punt van maak terwijl ik hier nooit iets over heb gezegd. Dat dit komt door een gewijzigde gezinssituatie, dringt blijkbaar niet helemaal door.
Uiteraard begrijp ik dat het voor mijn buren lastig is als ze niet beiden auto's kwijt kunnen voor hun terrein (door een zwembad in de tuin kunnen ze hun auto's niet op eigen terrein kwijt), hun mening is dat de twee auto's voor hun eigen domein staan geparkeerd. Ik ondervind echter hinder door het feit dat een van de auto's halverwege mijn oprit staat geparkeerd. Het is dus met twee wielen op hun eigen terrein en twee wielen op mijn terrein. Mijn vraag is wat de wet in deze situatie voorziet? Heb ik hier recht van spreken, of mogen mijn buren de auto's op deze manier toch parkeren en moet ik een andere oplossing zoeken voor het parkeerprobleem van de tweede auto?
Het is uw terrein en eigendom en u bepaalt wie er mag parkeren en hoe er gebruik gemaakt wordt van de grond tenzij er een erfdienstbaarheid is ontstaan . Maar dat moeten uw buren maar als verweer opwerpen en bovendien is dat niet snel aan de hand ( 20 jaren inbezitneming). Het ligt in de risicosfeer van uw buren dat zij door hun zwembad nu minder plek hebben. U mag uw eigendom afrasteren.
Ook in het geval dat er geen koop maar huurwoning is en de parkeerplaats bij uw woning hoort gaat bovenstaande op.
Reactie van de vraagsteller
Hartelijk dank voor uw snelle en duidelijke reactie.
Middels uw antwoord heb ik getracht mijn buren duidelijk te maken dat zij wettelijk gezien niet voor mijn oprit mogen parkeren. Hoewel ik de situatie in alle anonimiteit heb beschreven en hier geen sprake is van een juridische zaak, is het geheel bij mijn buren in het verkeerde keelgat geschoten. Ze zijn hoegenaamd niet van plan om hun gedrag aan te passen, en we moeten er ook niet versteld van staan als bij "er bij één van de auto's een spiegeltje ontbreekt, en bij de andere een paar banden zijn lek gestoken". Dit dreigement heb ik dan ook even aangekaart bij de wijkagent, maar aangezien het hier woord tegen woord is, kan die logischerwijs niet zoveel uitrichten. Wel heeft hij uw antwoord bevestigd dat de buren mijn uitrit ten allen tijde moeten vrijhouden.
Mijn buren geven hieraan echter geen gehoor. Zoals u zal begrijpen, is de relatie hierdoor behoorlijk verzuurd. Het is heel jammer, want door de aanwezigheid van de buren hun zwembad en nog een gerealiseerde uitbouw, hebben ze weinig ruimte in de tuin. Ik heb een aantal maal toegestaan dat ze mijn tuin als doorgang mochten gebruiken als er een nieuw meubelstuk werd geleverd of als men voor het schoonmaken van de dakgoten de ladder op mijn terrein mochten zetten. Volgens de omwoners heb ik mij echter wat op de hals gehaald, want deze mensen "leven erg op zichzelf, en volgens hun eigen principes". Nou sorry, maar volgens mij is de wet nu juist opgesteld zodat niet iedereen zijn eigen zin zou doen. Wij wensen ons hier niet bij neer te leggen en - om het in "Rijdende Rechter"-termen te zeggen - eisen dat de buren gehoor geven aan de regel dat zij onze oprit niet mogen blokkeren. Om nog even op uw tweede reactie terug te komen: het gaat over een koopwoning. De oprit naast onze garage is verder afgesloten met een rolpoort (voorzien van een bordje dat er niet mag geparkeerd worden) die naar buiten draait, maar die kunnen we meermaals niet volledig open zetten omdat de auto van de buren voor de helft op ons terrein staat.
De vraag is welke weg wij nu het best behandelen? Onze gemeente, of kunnen we al gerust iets verder gaan? Want wij vinden dit pesterijen, en daar zijn onze kennissen én de omwoners het roerend mee eens!
Ik raad u vanaf nu aan gesprekken op te nemen zodat dreigementen bewijsbaar zijn. Verder heeft u in het civiel recht aanknopingspunten voor een verbod of gebod maar ook middels strafrecht . Het echte probleem geeft u zelf aan: deze mensen kennen andere normen en waarden, het is dus de vraag of u ndadat u gelijk heeft gekregen, dit behoudt en kan uitvoeren.
Graag willen wij ons aan u voorstellen. Wij zijn van het SBS6 televisieprogramma ‘Mr. Frank Visser Doet Uitspraak’. In dit programma lost Mr. Visser hooglopende kwesties en conflicten op.
Mr. Visser is ruim 20 jaar geleden begonnen met het tv-programma 'De Rijdende Rechter' omdat hij vond dat alle mensen recht hebben op recht. En dat vindt hij nog steeds!
Wij hebben uw case gelezen en vragen ons af wat de situatie nu is? Wij bieden u de mogelijkheid aan om uw zaak in ons televisieprogramma te behandelen.
Als u interesse heeft kunt u contact met ons opnemen.
Reactie van de vraagsteller
Hartelijk dank voor uw bericht en uw aanbod. Zoals ik eerder in dit draadje liet uitschijnen, is het programma "De Rijdende Rechter" op NOS als "Mr. Frank Visser Doet Uitpsraak" op SBS6 ons totaal niet vreemd.
Graag licht ik u de huidige situatie even toe. Mijn (aanstaande) schoonvader werkt als ambtenaar bij de gemeente, en die kon snel een afspraak regelen (welke deze middag heeft plaatsgevonden) om één en ander op te helderen. Bij nazicht in het kadaster blijkt dat de grond die vóór mijn garage en oprit ligt (waar de buren dus onrechtmatig gebruik van maken) ook nog bij mijn eigendom hoort! Ik zou tevens het recht hebben om bij ieder vergrijp (mits tussenkomst van de politie en uiteraard als er geen medewerking wordt verleend door de eigenaar) de auto die onrechtmatig op mijn terrein staat - ergo: de uitrit blokkeert -te laten wegslepen door een erkend bergingsbedrijf. Deze boodschap is inmiddels overgebracht op de buurvrouw (eveneens het feit dat we naar de media zouden gaan als ze hun parkeergedrag niet veranderen), ze was nogal gepikeerd dat we "het zo ver drijven voor een stomme parkeerplaats". Echter blijkt men vooralsnog eieren voor hun geld te kiezen, want toen de echtgenoot thuiskwam, werd diens auto geparkeerd op één van de beschikbare openbare parkeerplaatsen verderop in de straat.
Tot nu toe lijkt onze aanpak alsnog zijn vruchten afgeworpen te hebben, ook tot stand gebracht door het gekregen advies op deze site. Dus voorlopig is er nog geen reden om de zaak verder te behandelen via de media. Ik veronderstel dat er ook toestemming nodig is van de tegenpartij, en zoals ik deze mensen ken, betwijfel ik of zij zouden meewerken aan een dergelijk programma. Maar voornamelijk hoop ik dat de situatie hiermee is opgelost. Dat de buren de gang van zaken niet weten te appreciëren is jammer voor de burenrelatie, maar niet iets waar wij ook maar één seconde wakker van liggen.