Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Beste,

Onderstaand vindt u de case:

Wij doen al een aantal jaar zaken met bedrijf X. Nu is er onlangs een nieuwe concurrent in onze branche bijgekomen die in het begin het merk van bedrijf X verkoopt en nu onlangs een aantal andere bekende merken heeft toegevoegd.

Na wat speurwerk zijn we erachter gekomen dat de persoon (eenmanszaak) in dienst is bij bedrijf X. Nu zijn wij erachter gekomen dat we flink wat telefonisch en mailverkeer hebben gehad met deze persoon (zeer recent). Onze bestellingen en klant informatie zijn allen ingezien door deze persoon. Dit zal trouwens het geval zijn bij andere concurrenten van ons. Daarbij heeft hij natuurlijk als eerste toegang in nieuwe productinformatie.

Belangrijk om te weten is dat dit nooit is aangekondigd en wij, en anderen niet wisten dat deze meneer zelf bij het bedrijf werkt.

Is het toegestaan om ongevraagd informatie te kunnen inzien terwijl hij nu in dezelfde markt opereert en mag hij uberhaupt opereren in een markt waar hij in dienst is bij een leverancier. Lijkt op het eerste oog wat weg te hebben van oneerlijke concurrentie.

Ik hoor Graag van jullie!

Groetjes

Ik begrijp dat u inkoopt bij bedrijf X. Ik lees verder in uw vraag niet dat u bij X exclusiviteit voor de wederverkoop van de bij X ingekochte producten hebt bedongen.

Ten eerste is het niet in orde dat gegevens die u aan uw leverancier verstrekt voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor u deze heeft verstrekt. U kunt uw leverancier hier op aanspreken.

Ten tweede is het op zijn minst merkwaardig dat een werknemer van uw leverancier, zelf handelt in de branche waarin de klanten van zijn werkgever actief zijn en dat kennis die hij heeft uit hoofde van het dienstverband kennelijk gebruikt om te concurreren met de klanten van zijn werkgever. Ik ga er van uit dat uw leverancier/de werkgever dit soort handelen van werknemers niet zal tolereren.

Het samenstel van e.e.a. neigt er naar dat sprake is van onrechtmatig handelen van zowel uw leverancier als van diens werknemer, voor zover het de producten betreft die u afneemt van X. Ik adviseer u om hierover met de leverancier in contact te treden.

Anderzijds is er in beginsel sprake van vrije concurrentie, zodat wat betreft andere producten dan die u van X afneemt, de werknemer niet op voorhand "onrechtmatig" concurreert.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag