Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste mijnheer/mevrouw,
Een collega die nu bijna een jaar werkzaam is op onze afdeling heeft nu hij in de ziektewet zit een melding gemaakt van ongewenst gedrag. De hele groep moet op gesprek komen bij leidinggevende en iemand van PZ. Ik heb dit gesprek afgelopen woensdag gehad. Onderstaande vragen zijn besproken. Deze collega geeft aan vanaf het begin zich niet prettig te voelen in de groep. Hij heeft zelf niemand benaderd om dit uit te spreken. Ook niet de leidinggevende. Ik heb nu onderstaande mail ontvangen van PZ. Aangezien dit allemaal mondeling is besproken en ik heb aangegeven dat ik het prettiger zou vinden als M zelf naar mij zou komen als hij met bepaalde zaken zit, vraag ik mij nu af of ik verplicht ben om onderstaande per mail te beantwoorden. Er wordt duidelijk in de mail gesproken over MAG. Ik hoor graag van jullie.


Beste,
Zoals vandaag besproken zou ik jou vragen toesturen voor het schrijven van een schriftelijke verklaring inzake de melding van M over ongewenst gedrag.
Deze vragen mag je getekend bij L inleveren, uiterlijk a.s. maandag 18 maart om 12:00 uur.
- Heb je M wel eens uitgescholden?
- Heb je M wel eens voor het blok gezet in het bijzijn van het team? Zo ja, kan je een voorbeeld geven?
- Heb je wel eens met andere collega’s gesproken in negatieve zin over M? Kan je hier iets over vertellen?
- Heb je M wel een ergens van beschuldigd (rechtstreeks of via via)? Kan je hier iets over vertellen?
- Hoe ervaar jij de sfeer momenteel op de afdeling?
Uiteraard mag je ook deze vragen aanvullen met zaken die jij graag op papier wilt hebben. M.a.w. je mag jouw eigen verhaal vertellen.
Mocht je nog vragen hebben, dan kan je deze met L of met mij bespreken.
Groet,

Op zich is het niet vreemd dat de werkgever deze melding serieus oppakt. Sterker nog: op grond van goed werkgeverschap is de werkgever ook verplicht om dit te doen. Het stellen van gerichte vragen hoort hier uiteraard bij.

U bent vervolgens op grond van goed werknemerschap verplicht om op deze vragen te antwoorden. De werkgever moet immers (kunnen) weten wat er speelt op de werkvloer. Zeker met dit soort zaken (vermoeden van pesterijen) zal dit doorgaans buiten het zicht van de werkgever gebeuren.

In welke vorm u dient te antwoorden is minder relevant. Ik zou mij op zich kunnen voorstellen dat u liever niet per e-mail wilt antwoorden, omdat e-mails nogal eens de neiging hebben te gaan 'rondzwerven.' U zou de antwoorden kunnen geven in een gesprek waarvan de werkgever vervolgens een verslag maakt, maar wellicht is het handiger om gewoon zelf de antwoorden op papier te zetten en in te leveren bij uw werkgever. Uit de e-mail van uw werkgever maak ik ook op dat dit geen probleem is.

Ik hoop zo enige duidelijkheid te hebben gegeven.

Succes & vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Henk-Jan,

Bedankt voor uw snelle reactie! Al deze vragen zijn besproken in het gesprek en zijn genotuleerd. Het voelt niet prettig om dit nu nog eens op papier te zetten. Als ik deze mail niet beantwoord zou ik dan hierdoor problemen kunnen krijgen? Alles is al gezegd in het gesprek. Ik zou het prettiger vinden om dit met collega M. te bespreken. Voor iedereen was dit een grote verassing dat hij dit heeft gemeld.

Groeten G.


Gelet op de aard van het (veronderstelde) probleem meen ik dat van u toch verwacht mag worden dat u gericht op al deze vragen antwoordt. Mochten deze antwoorden van u (allemaal) al in de notulen staan, dan is er inderdaad geen noodzaak meer om deze vragen nogmaals te beantwoorden. U kunt dan verwijzen naar deze notulen.

Ik zou mij echter kunnen voorstellen dat de notulen meer in het algemeen zijn geformuleerd en niet zozeer zijn uitgesplitst per persoon. In dat geval kan ik mij wel voorstellen dat de werkgever de antwoorden op die vragen toch van alle werknemers op papier wil hebben, niet alleen vanwege de benodigde informatie, maar ook om er eventueel in een later stadium op terug te kunnen komen indien de antwoorden achteraf gezien toch niet in overeenstemming bleken te zijn met de werkelijkheid. Het spreekt voor zich dat, als u de vragen gewoon naar waarheid beantwoordt, u later ook geen verwijt kunt krijgen dat u hebt gelogen.

Het is ook logisch dat de werkgever dit zelf oppakt en niet tegen uw collega M zegt: "los dit zelf maar op met de collega's om wie het volgens jou gaat." Het lijkt mij dan ook niet verstandig om dit probleem nu al zelf met collega M te bespreken, tenzij deze daar zelf om vraagt natuurlijk.

Succes & vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag