Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Beste, mijn zoon is dit jaar veroordeeld voor belediging van en verweer tegen agenten van het politiekorps Noordwijk. Daarbij heeft een agent letsel opgelopen. Mijn zoon heeft de hoogst mogelijke straf gekregen en de agent 2000 euro betaald voor materiele en immateriele schade. Het handelen van mijn zoon was een direct gevolg van zeer gewelddadig optreden van de politie na een licht vergrijp (overlast in de bus). Hij is geslagen met de wapenstok en vuist door 4 agenten en heeft aan het voorval een traumatische ervaring overgehouden.
Hij heeft zijn straf voldaan en schadevergoeding betaald.
Nu komen de agent en het politiekorps met aanvullende eisen voor schadevergoeding in een civiele procedure. Het gaat om tienduizenden euro's. We zijn er kapot van. Mag dit zomaar? Wat kunnen we doen?
Vorige keer hebben we geen aangifte gedaan. Ook het indienen van klachten werd ons afgeraden. Moeten we ook nu afwachten of is het beter om aangifte te doen? Waar zou dat kunnen?
Alvast hartelijk dank voor uw advies,
een zeer bezorgde moeder

U kunt aangifte doen maar dat helpt niet tegen de civiele procedure. Dus als er al een civiele procedure is gestart dan adviseer ik u contact op te nemen met een advocaat, via het juridisch loket in uw regio, of u kunt vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de juristen op deze site, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mijn zoon heeft een brief ontvangen van een tussenpersoon die hem namens politie Hollands Midden en een agent civielrechtelijk aansprakelijk stelt voor geleden schade. Tussenpersoon adviseert om de brief door te sturen naar onze aansprakelijkheid verzekeraar en hem naam van verzekeraar en polisnummer door te geven.
Dit heb ik nog niet gedaan omdat mijn gevoel zegt dat het niet klopt, dat politie en agent tever gaan en proberen aan deze zaak te verdienen.


Ik denk dat het verstandig is om het advies van uw aansprakelijkheidsverzekeraar op te volgen want al zegt uw gevoel dat het niet klopt u kunt in een hele vervelende situatie terecht komen als u geen hulp vraagt van uw verzekeraar of van een advocaat.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik denk dat u gelijk heeft, dat ga ik doen. Met hartelijk dank voor uw advies.


Reactie van de vraagsteller

Ik denk dat u gelijk heeft, dat ga ik doen. Met hartelijk dank voor uw advies.


Reactie van de vraagsteller

Ik denk dat u gelijk heeft, dat ga ik doen. Met hartelijk dank voor uw advies.


Lastig voor u is dat met de strafrechtelijke veroordeling het onrechtmatig handelen van uw zoon een gegeven is. Wat positief is, is dat een een civiele procedure veel strenger wordt gekeken naar de vraag of gestelde schade echt het gevolg is van wat uw zoon heeft gedaan en of de hoogte van de vordering ook echt klopt en bewezen wordt.

Uw opmerkingen over wat er aan vooraf ging kunnen juridisch worden gebruikt voor een verweer met de strekking dat hier civielrechtelijk ook eigen schuld speelt en dat een deel van de schade daarom voor rekening moet komen van de agenten (art. 6:101 Burgerlijk Wetboek).
Vanuit mijn perspectief als advocaat merk ik op, dat de bewijslast terzake eigen schuld bij u ligt en dat een proces-verbaal (PV) van de positie voor zover het feitelijke waarnemingen van agenten betreft normaal gesproken wordt gezien als sluitend bewijs. Daar komen we dus niet zomaar omheen. Ik zou de PV's; uw verhaal en dat van evt. getuigen moeten nalopen om te zien of we daarmee in een procedure iets kunnen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie.
Ik zal de beoordeling van de schade-eis in eerste instantie aan mijn aansprakelijkheidsverzekering overlaten. Ik hoop inderdaad dat die er voor ons op gunstige wijze uitkomt.

Laat niet onverlet dat ik graag in actie zou komen om deze m.i. disproportionele acties van de politie een halt toe te roepen. Wat betreft een mogelijk verweer staan we, vrees ik, zwak omdat we niet beschikken over de stukken. Van PV hebben we indertijd alleen pag 1 van 3 ontvangen. De getuigenverklaringen hebben we niet toegestuurd gekregen; die mocht ik tijdens de zitting van de ons toegewezen advocaat inzien. Het was toen dat ik me realiseerde dat we zelf ook aangifte hadden moeten doen. De interpretaties van de betrokken agenten van hun feitelijke waarnemingen zijn zeer subjectief, zelfs discriminerend. Postuur en gezichtsuitdrukking van mijn zoon waren aanleiding tot gebruik van de wapenstok. De donkere huidskleur van een van zijn vrienden een reden om de zaak zwaar op te nemen en hard aan te pakken. Ik heb na afloop de stukken bij de advocaat opgevraagd maar die waren al vernietigd. Ik heb hem gevraagd of ik ze zelf ergens kan opvragen; hij bekijkt momenteel wat hij kan doen. De politie heeft de stukken natuurlijk wél allemaal kunnen bestuderen. Zonder stukken heeft het, zoals u zegt, geen zin om aan een verweer te beginnen...


Geachte vraagsteller,
Het is verstandig dat u de zaak hebt gemeld bij uw aansprakelijkheidsverzekeraar. Ik vrees echter dat deze u zal berichten dat er geen dekking bestaat onder de polis. Schade ontstaan doordat de verzekerde een strafbaar feit pleegt is namelijk doorgaans uitgesloten onder de aansprakelijkheidsverzekering.
Mocht u inderdaad geen dekking hebben onder uw aansprakelijkheidsverzekering, dan adviseer ik u om een ervaren letselschadeadvocaat in de arm te nemen, om namens uw zoon verweer te voeren. Indien u voor een toevoeging in aanmerking komt, dit kunt u nagaan op de website van de Raad voor Rechtsbijstand, dan hoeft deze bijstand u niet veel te kosten. Komt u niet voor een toevoeging in aanmerking, dan zult u een kosten/batenafweging moeten maken.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag