Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,

Mijn vrouw is sinds mid juli zwanger. Op 25 augustus heeft zij van haar werkgever een brief ontvangen dat hij van mening is dat zij niet naar behoren functioneert in haar huidige positie op het werk, inclusief de punten die onvoldoende waren en die ze moest verbeteren. Ze stelden voor hier na haar vakantie een verbeterplan voor op te stellen.
Na ontvangst van de brief is zij 3 weken op vakantie geweest, waarna ze terug aan het werk is gegaan, maar een gesprek om een verbeterplan op te stellen is er niet geweest.
Deze brief kwam na een periode waarin zij pesterijen op het werk ervoer. Dit leidde bij haar tot stress, waarvoor ze sinds juni een psycholoog bezoekt.

Na een week heeft ze op haar werk aangegeven veel stress te ervaren en zwanger te zijn, waarna haar werkgever heeft voorgesteld om t/m 12 weken thuis te blijven. Dit heeft ze gedaan. Hiervoor zijn haar overuren ingehouden, waarna het restant van dit verlof door de werkgever is betaald.

Na 12 weken is ze terug aan het werk gegaan, maar na nog eens anderhalve week werden de ziekteklachten als gevolg van de zwangerschap zo heftig dat ze haar werk niet meer kon doen. Inmiddels is ze 19 weken zwanger en zijn de ziekteklachten nog onverminderd aanwezig. Ze is daarom nog steeds met ziekteverlof en heeft komende week een afspraak met de bedrijfsarts.

Sinds de brief waarin ze werd verteld niet naar wens te functioneren heeft ze in totaal 13 dagen gewerkt. Tijdens deze dagen heeft ze verschillende punten direct verbeterd (het laaghangende fruit).

Afgelopen week (15 november) ontving ze een brief waarin haar werkgever haar vertelt dat ze sinds de brief van 25 augustus onvoldoende is verbeterd en dat ze daarom in functie wordt gedegradeerd en haar salaris conform de functiewijziging over de komende 6 maanden trapsgewijs wordt verminderd tot ongeveer 70-80% van haar oorspronkelijke salaris.

Ze beschikt over een vaste aanstelling, waarbij in de arbeidsovereenkomst geen eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen. Zij is het dan ook niet eens met de functiewijziging en de salarisverlaging, omdat ze vindt onvoldoende kans te hebben gekregen om inderdaad te verbeteren. Ook is er geen verbeterplan opgesteld.

We hebben haar werkgever middels een aangetekende brief laten weten niet akkoord te zijn met de functiewijziging en eisen dan ook het normale loon (al dan niet verminderd tot 70% i.v.m. ziekte) totdat de bedrijfsarts aangeeft dat werken weer mogelijk is. Daarna dient in onze optiek een verbetertraject te worden gestart.

Haar werkgever heeft niet meer gereageerd en wij vragen ons nu af wat we moeten of kunnen doen om er voor te zorgen dat mijn vrouw krijgt waar ze recht op heeft. We zijn bovendien bang voor de beschadigde werkrelatie en toenemende pesterijen en intimidaties op het werk wanneer zij terugkeert.

Hoe kunnen we dit het beste aanpakken?

Alvast vriendelijk bedankt,

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag