Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Beste,

Mijn vriendin krijgt partner- en kinderalimentatie. Omdat er met ingang van dit jaar nadelige fiscale consequenties zijn voor de betaler, poogt hij haar mee te laten werken aan een herberekening van de alimentatie. Zij ziet dit niet zitten. Zij kan het op dit moment net bolwerken.

De situatie van mijn vriendin is inmidels ook gewijzigd en zal zich verder wijzigen.
- Haar inkomen is negatief veranderd en ze wordt nb binnenkort (hopelijk zeer tijdelijk) werkloos.
En de (ooit gemeenschappelijke) eigen woning waarvan zij de volledige hypotheek (ruim 2 ton), overgenomen heeft, is onder water te komen te staan. Neg. saldo thans ca 40.000 euro.

Hij geeft nu aan dat als zij niet meewerkt de proceskosten gedeeld moeten worden.

1 Wat als zij niet meewerkt?
2 Wat als hij gelijk de alimentatie stop zet, omdat zij niet meewerkt?
3 Wat als hij bij een eenzijdige actie van zijn kant in het gelijk gesteld wordt?

Met vriendelijke groet en bedankt !!!! voor het meedenken.

nb er was bij de scheiding heel expliciet van beiden de wens dat de kinderen gewoon in het ouderlijke huis zouden blijven en dat hun leven door moets blijven kunnen gaan.

Ten aanzien van de kinderalimentatie (zeker voor alleenstaande moeders) verandert vanaf 1 januari heel veel. Het is dus niet ondenkbaar dat dat ook grote gevolgen heeft voor de alimentatie die de ex-partner van uw vriendin moet betalen.

Dat uw vriendin daaraan niet mee wil werken, is geen probleem. Hij kan dan niet besluiten om geen alimentatie meer te betalen. Via de deurwaarder kan betaling van de alimentatie dan worden gedwongen.

Wel kan het zo zijn dat haar ex-partner besluit naar de rechter te gaan. Dat is niet tegen te houden. De rechter moet dan gaan beoordelen wat hij aan alimentatie moet gaan betalen. De kans bestaat (zeker in het licht van de nieuwe wetgeving) dat de alimentatie dan lager uitvalt. Maar dat hoeft niet zo te zijn, dat is erg afhankelijk van de situatie.

Als u mij inkomensinformatie verstrekt, kan ik daarmee een indicatie geven van het gevolg van een procedure bij de rechter.

Voor wat betreft het delen van de kosten van de rechter: de rechter bepaalt in (vrijwel) alle familierecht gevallen dat ieder zijn eigen kosten moet betalen. Zij hoeft dus niet bij te dragen in zijn kosten, maar andersom ook niet.

Als u nog vragen hebt, verneem ik dat graag.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag