Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Beste,

Mijn vader heeft recent een woning aangekocht, aangezien hij gaat scheiden van mijn moeder en dus een andere woonst moet opzoeken.
Hij heeft inmiddels een voorcontract getekend en 10 % van de koopsom overgemaakt.
Er speelt zich nu een vervelende situatie af aangezien hij bij het opmaken van de koopovereenkomst zichzelf al als gescheiden heeft opgegeven bij het invullen van de burgerlijke staat.
Dat is formeel gezien nog niet zo, aangezien de echtscheidingsprocedure nog lopende is.
Doordat hij deze foutieve informatie heeft gegeven is het passeren van de akte nog steeds niet door gegaan. Dat was gepland op 29 juni van dit jaar.

Doordat alles zo lang aansleept (vanwege de coronapandamie is er bij het gerecht ook een aanzienlijke achterstand opgebouwd) en er voor de verkopende partij ook financiële gevolgen aan gekoppeld zijn, moet hij maandelijks een vrij hoog bedrag aan schadevergoeding voldoen.
Dat is tot nu toe steeds gebeurd.

Net nu de zaak volgende week gaat voorkomen bij de rechtbank en alles naar verwachting gelijk in orde zal zijn aangezien er geen sprake is van een vechtscheiding, lijkt het geduld bij de verkopende partij op.
Deze heeft de makelaar de opdracht gegeven om de akte binnen 8 dagen te laten passeren.
Zoniet wil deze de overeenkomst ontbinden.
Aangezien de zaak nog moet voorkomen en er nog dergelijk papierwerk moet worden voldaan bij de gemeenteregisters na de uitspraak, is het laten passeren van de akte binnen 8 dagen volstrekt onmogelijk.
De akte tekenen zolang mijn ouders officieel nog gehuwd zijn, is niet rechtsgeldig.
Mijn moeder wil namelijk de koopovereenkomst niet ondertekenen, aangezien zij dan ook nog verantwoording draagt voor het huis wat mijn vader aankoopt.

De makelaar heeft aangegeven dat, indien de akte dus niet kan passeren binnen de gestelde 8 dagen, alle gelden die zijn overgemaakt dan rechtstreeks bij de verkopende partij blijven als schadevergoeding en de overeenkomst dus wordt ontbonden.

Vooropgesteld: dat mijn vader bij het tekenen van de koopovereenkomst een grote vergissing heeft begaan door een niet actuele burgerlijke staat op te geven staat buiten kijf.
Ik vind het echter heel bizar dat de verkopende partij de overeenkomst kan ontbinden, net nu een en ander vooruit begint te gaan.
Nog erger vind ik dat mijn vader de 10 % aan koopsom zou verliezen als hij de akte binnen 8 dagen niet kan ondertekenen.
Tenslotte betaalt hij elke maand schadevergoeding, die met terugwerkende kracht vanaf 29 juni (de datum waarop het passeren van de akte stond gepland) is ingegaan.
Dat zou toch moeten volstaan om de financiële gevolgen voor de verkopende partij te dekken?

Zoals de situatie er nu voor staat, dreigt mijn vader de aangekochte woning te verliezen, plus duizenden euro's. Om het nog niet te hebben over het bedrag aan schadevergoeding wat hij reeds heeft voldaan.

Mijn vraag aan u is wat de wet zegt in deze complexe situatie.
Zou er geen mogelijkheid zijn om de termijn van 8 dagen open te breken naar een realistische termijn die vereist is voor het compleet afhandelen van de echtscheiding?

Ik dank u alvast voor uw antwoord.

Geachte heer, mevrouw,

Op grond van de bepalingen in de overeenkomst kan de verkoper de overeenkomst ontbinden.

Of dat in de door u geschetste situatie redelijke en billijk is kan men zich afvragen.

Het lijkt mij dat - gezien de behandeling van de echtscheidingszaak die voor volgende week is gepland, er geen vechtscheiding is en uw moeder aan de scheiding meewerkt en uw vader na de scheiding aan alle voorwaarden van de koop kan voldoen - dat de verkoper in alle redelijkheid de echtscheiding kan afwachten. Uw vader zou eventueel de nieuwe woning kunnen betrekken en de kosten / huur daarvoor betalen.

Ook lijkt het mij dat uw vader in Kort Geding aan de rechtbank kan vragen de verkoper te gelasten om te wachten tot na de echtscheiding.

Wellicht is ook een Kort Geding inzake de echtscheiding mogelijk, waarin de rechtbank per omgaande de echtscheiding uitspreekt, uw moeder akkoord gaat en ook een akte van berusting tekent, zodat de echtscheiding per omgaande kan worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand (dat is het moment van echtscheiding).

Heeft de advocaat van uw vader aangedrongen op een snellere uitspraak op het verzoek tot echtscheiding. Dat is mogelijk, terwijl dan de eventuele verdere afhandeling, i.c. de verdeling op een later moment kan plaats vinden.

Dit is mijn eerste reactie op grond van uw vraag/

Het beste is natuurlijk om in goed overleg met de verkoper de huidige situatie te bespreken en te komen tot een oplossing.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer,

Ik dank u hartelijk voor de genomen moeite om dit antwoord te formuleren.
Afgelopen week is er gelukkig reeds uitspraak gedaan in de echtscheidingsprocedure.
De akte van berusting dient inderdaad nog getekend te worden en langs alle registers te gaan.

Op basis van deze nieuwe info is er - onder meer door tussenkomst van de advocaat die zowel de belangen van zowel mijn vader als moeder behartigt - gerealiseerd dat de uiterlijke termijn is verschoven naar vrijdag 16 oktober.
Ik heb dan ook aangedrongen om uw advies mee te nemen in de onderhandelingen met de betrokken makelaar en verkopende partij.
Het resultaat is dat er een week extra aan deze termijn is gegeven, al is er door verkopende partij duidelijk te kennen gegeven dat dit de laatste toegeving is.
Is dit om wat voor reden ook niet haalbaar, "handelen ze conform artikel 11 om de koop te ontbinden. De reeds ontvangen boetes en koopsom ter waarde van 10 % van de woning als compensatie voor de geleden schade zullen in dat geval worden opgeëist bij de notaris".


Nu is het dus duimen dat al het vereiste papierwerk begin volgende week als spoed wordt behandeld zodat de akte uiterlijk op 16 oktober kan passeren...


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag