Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste mensen.
Wij hebben het probleem dat mijn zoon en zijn vriendin uit elkaar zijn. Ze hebben een koophuis, maar de vriendin wil nergens aan meewqerken. Zoals verkoop of ander overleg. Wat kunnen wij als ouders hier aan doen

Als U als ouders geen juridische binding heeft met het koophuis of de daaraan verbonden hypotheek (U staat bijvoorbeeld garant voor uw zoon) dan kunt U niets doen.

Uw zoon heeft een geschil en dient zelf te acteren. Een aantal zaken is daarbij van belang:

1. is het huis eigendom van beide personen?
2. zijn beide personen verantwoordelijk voor een eventuele hypotheek?
3. hebben partijen een samenlevingscontract o.i.d.?

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,
U hebt zojuist aangegeven dat het huis op beide namen staat en er een samenlevingscontract is, alsmede dat de vriendin het huis heeft verlaten.

Uw zoon dient dan allereerst te bezien wat er in het samenlevingscontract staat. Wellicht dat hier nog iets instaat omtrent het huis en de gevolgen van 'scheiding'.

Mag dat niet het geval zijn, dan rest uw zoon niets anders dan het opstarten van een procedure. Uw zoon heeft namelijk recht op 'verdeling van de boedel'. Als ik alleen over het huis praat, zijn er 3 mogelijkheden: Verkoop, toedeling aan uw zoon, toedeling aan de vriending.

Het inschakelen van een deskundige is echter wel gewenst en als ze er niet uitkomen dan is er bij een procedure zelfs sprake van verplichte rechtsbijstand. Wellicht dat deze extra kostenpost voor beide personen kan leiden tot overeenstemming zonder procedure.

Ik wens U succes.

Met vriendelijke groet,
mr. J. Wassink

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor deze vlotte reactie. We zullen het een en ander uitzoeken.
In het samenlevingscontract staat hier niets explosiet over vermeld.
Kijken wat we eventueel nog kunnen bereiken


Reactie van de vraagsteller

We hebben net gisteravond afspraken gemaakt met de ouders van de vriendin. Deze heb ik op papier gezet en nu hoop ik dat men deze wil ondertekenen.


Heel veel succes, als u er niet uitkomt ga ik er van uit dat u kunt afdwingen dat wordt meegewerkt aan verkoop, indien er een goede koper wordt gevonden. Ook kunnen afspraken over een gebruiksvergoeding & verdeling via een rechter worden afgedwongen. De uitkomst van dat laatste is niet altijd gemakkelijk te voorspellen, zodat een oplossing in derminne (minder onzekerheid & minder kosten) beslist de voorkeur heeft.

Overigens, als u afspraken op papier zet over zoiets als een gezamenlijk huis, zou ik toch ook even een advocaat of een gewone jurist inschakelen om u te adviseren en geen zaken over het hoofd te zien.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

zaterdag kreeg ik weer een vervelend telefoontje van de ouders van de vriendin, inzake handtekening zetten.
Men begon weer vreemd te doen over allerlei zaken. Mijn zoon heeft keiharde bewijzen dat de meeste spullen van zijn rekening zijn betaald.
Kan dit eventueel gebruikt worden als bewijs bij de verdeling?
We gaan proberen om a.s.vrijdag alle spullen die van hem zijn uit het huis te halen. Kunnen we dit zomaar doen?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag