Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste mensen,

Ik heb een vraag over "het betekenen van een vonnis". Mag dit zomaar door de brievenbus gedaan worden (in een gedeeld huishouden)? Of moet er echt getekend worden met een handtekening?

Overige informatie:

Ik ben persoonlijk naar de zitting geweest, niet naar de uitspraak. Het betreft hier een woonuitzetting.

Mvg,

De hoofdregel (artikel 46 Rv) is dat een deurwaarder een exploot afgeeft aan diegene voor wie het exploot bestemt is (u dus) of aan een andere persoon die zich daar bevindt en van wie aannemelijk is dat deze zal bevorderen dat het exploot diegene voor wie het bestemd is, tijdig bereikt (gedacht kan worden aan een huisgenoot of gezinslid).

Indien u niet thuis was toen de deurwaarder het exploot langsbracht, en er ook niemand anders aanwezig was van wie de deurwaarder mocht verwachten dat die het exploot tijdig aan u zou verstrekken, mocht hij het exploot achterlaten in een gesloten envelop (artikel 47 Rv). De deurwaarder moet op de envelop vermelden dat het voor u bestemd is, wat zijn contactgegevens zijn én dat de inhoud uw onmiddellijke aandacht behoeft.

Een handtekening (voor ontvangst) van u is dus niet vereist en daar zal een deurwaarder over het algemeen ook nooit om vragen.

Voor de volledigheid merk ik op dat ook niet relevant is of u in de procedure bent verschenen, of niet.

Dit laatste is wel relevant voor de wijze waarop u tegen het vonnis in actie kunt komen. Indien u niet in de procedure bent verschenen (dit vermeldt het vonnis, er is u dan verstek verleent), moet u in verzet komen. Wanneer u wel in de procedure bent verschenen, moet u hoger beroep instellen.

De hoger beroepstermijn is in principe 4 weken respectievelijk 3 maanden na de datum waarop het vonnis gewezen is, ongeacht of het vonnis aan u is betekend of niet.

De verzetstermijn is vier weken (artikel 143 Rv) vanaf het moment:
1: dat het vonnis aan u persoonlijk is uitgereikt door de deurwaarder;
2: u een daad hebt gepleegd (bijvoorbeeld een uitspraak hebt gedaan) waaruit blijkt dat u bekend was met het vonnis of de ten uitvoerleging daarvan;
3: dat het vonnis ten uitvoer is gelegd.

Op grond van artikel 144 Rv wordt het vonnis geacht ten uitvoer te zijn gelegd, in geval van gedwongen ontruiming van onroerende zaken, nadat de ontruiming heeft plaatsgevonden.

Deze termijnen worden strikt toegepast. Indien u overweegt om actie te ondernemen tegen het vonnis, adviseer ik u dan ook om dit zo snel mogelijk op te pakken.

Indien u nadere vragen hebt, verneem ik dat graag. In dat geval bespreek ik graag vrijblijvend met u wat ik voor u kan betekenen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag