Stel vraag

Particulier


Beste medewerker,

Ik heb een boete binnen gekregen: D530, artikel 453 wetboek van strafrecht, in kennelijke staat zijn van dronkenschap op de openbare weg.

Ik heb deze boete gekregen na een nachtje met de studentenvereniging. Ik gaf een politieagent een omhelzing op mijn verjaardag, maar trof blijkbaar de verkeerde.

Nu zit er toch een vervelend gevolg aan deze boete blijkbaar: het blijft 5 jaar in je documentatie staan/strafblad. Ik had hierover een vraag: hoe zit het met banen voor antecedentenonderzoek? Dus ook na die 5 jaar. Betekent het dat als een agent je dronken acht (wat dus nog geeneens bewezen is), je hierdoor geen: piloot, rechter, advocaat, baan bij defensie/politie, taxichauffeur meer kan worden voor de rest van je leven? Want ik heb de boete nog niet betaald en in dat geval wil ik de straf graag aanvechten. En wat betekent het binnen de 5 jaar: krijg je dan moeilijk een verklaring omtrent goed gedrag voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in het buitenland, zoals het werken in een zomerkamp in de Verenigde Staten?

--> Toen ik justitie belden zeiden ze dat er dus wel een probleem al is als je bijvoorbeeld piloot wil worden...

vraag 2) Kan je straf hoger uitpakken / vervelender op je documentatie staan als je in verzet gaat en verliest? Of is de straf beschreven in je documentatie uiteindelijk precies hetzelfde als gewoon gelijk die strafbeschikking betalen?

Beste,

Deze aantekening in uw justitiële documentatie kan inderdaad gevolgen hebben. Als het slechts om een 'omhelzing' ging en u van mening bent dat de straf te zwaar is, dan is het aan te raden om in verzet te gaan. Wat betreft uw tweede vraag, de straf kan inderdaad hoger of anders uitvallen. De straf hoeft niet hetzelfde te zijn als hetgeen in de strafbeschikking door de officier van justitie is vermeld, de rechter kant altijd afwijken.

Hopende u op deze wijze voldoende geïnformeerd te hebben. Indien u nog vragen heeft, dan kunt u deze te allen tijde stellen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag